Gyomornyálkahártya-gyulladás

2012. november 28., 22:00 , 620. szám

Az utóbbi napokban bő negyedórával evés után tompa fájdalmakat érzek a gyomrom tájékán, felfúvódok, hányingerem támad. Milyen betegségem lehet, s hogyan tudnék megszabadulni tőle? – érdeklődött telefonon szerkesztőségünknél egy rahói olvasónk. Kérdéseivel dr. Gaál Gézához, a Beregszászi Járási Kórház belgyógyászati osztálya főorvosához fordultunk.

– A betegnek minden bizonnyal gyomornyálkahártya-gyulladása van, mellyel azonnal orvoshoz kell fordulni, a modern orvostudomány ugyanis bebizonyította, hogy a gyomornyálkahártya-gyulladás egy folyamat kezdete, mely – ha nem kezelik – előbb gyomorfekélyhez, majd gyomorrákhoz vezet – indítja beszélgetésünket a szakorvos. – A betegség jobbára az évszakok változásakor jelentkezik. A kór okai közé soroljuk a Helicobacter pylori nevű baktérium által okozott fertőzést, a normálistól eltérő, magas vagy alacsony gyomorsavszintet, a különböző refluxokat, amikor a nyombél tartalma visszalökődik a gyomorba, a gyomorból pedig a nyelőcsőbe. Ugyancsak a kiváltó okok közé tartozik a krónikus stressz, a rendszertelen étkezés, az erős kávé, a szénsavas üdítőitalok, az ételszínezékeket, tartósítószereket tartalmazó étkek fogyasztása, és nagyon nagy szerepet játszik a dohányzás. S ha mindezek a tényezők egyidejűleg jelentkeznek, kialakul a gyomornyálkahártya-gyulladás.

– Melyek a betegség tünetei, s miként kezelik a kórt?

– Tíz-húsz perccel az étkezések után tompa vagy éles gyomortájéki fájdalmak jelentkeznek, a beteg gyomorégésre panaszkodik, felfúvódik a hasa, hányingere támad. A fájdalmak félóráig, egy óráig tartanak. Ha pedig erősebbé válik a fájdalom, s a jelentkezése nem kapcsolódik az étkezéshez, főleg éjszaka jelentkezik, és már aludni sem tud tőle a beteg, továbbá ha vérzések is jelentkeznek, akkor ezek a szimptómák már gyomorfekélyre utalnak. Ezért már a legelső tünetek jelentkezésekor családorvoshoz kell fordulni, s nyomatékosan felhívnám rá a figyelmet, hogy senki se kérjen tanácsot a rokontól, az ismerőstől, a szomszédtól, ne forduljon sarlatánhoz, még csak a gyógyszerésztől se kérjen tanácsot, hanem azonnal keresse fel a családorvost, aki – ha szükséges – gyomortükrözésre utalja a pácienst, konzultál a belgyógyásszal, a gasztroenterológussal vagy a sebésszel, s amennyiben már a szövődmények is megjelennek (például a vérzés), kórházba utalja a beteget. Ha még „csak” gyomornyálkahártya-gyulladásról van szó, a családorvos írja fel a páciensnek a különböző gyógyszereket. A kezelés egy hétig tart, de az orvosságok beszedése mellett a betegnek végleg szakítania kell a dohányzással, rendszeresen kell étkeznie, fogyasszon főtt ételeket, ha pedig rosszak a fogai, kezeltesse ki azokat is. Ha idejében meggyógyítják a gyomornyálkahártya-gyulladást, akkor elejét lehet venni a szövődmények kialakulásának, és meg lehet akadályozni a gyomorrák kifejlődését.

– Mit jelent a rendszeres étkezés, milyen összefüggés van a gyomornyálkahártya-gyulladás és a rossz fogak között, s miként lehet megelőzni a betegség kialakulását?

– Senki se étkezzen csak reggel és este, kihagyva az ebédet. Mindenkinek azt ajánlom, hogy naponta legyen három fő étkezése (reggeli, ebéd, vacsora), s az étkezésekre mindig azonos időpontokban kerüljön sor, plusz-mínusz öt perces eltéréssel. Főétkezéskor többféle fogást kell fogyasztani, az étkezéseknek pedig legalább negyven percig kell tartaniuk, lassan kell enni, jól megrágva az ennivalót, mert az emésztés már a szájüregben megkezdődik, gyors étkezéskor viszont kiesik az emésztés első szakasza. A rossz fogak kikezelésére azért is szükség van, hogy az ember rendesen meg tudja rágni a táplálékot, másrészt pedig azért, mert a betegségért felelős baktériumok is megtelepedhetnek a rossz fogakon, ezért fontos a rendszeres fogápolás, a napi kétszeri fogmosás. A betegség megelőzése végett abba kell hagyni a dohányzást, senki se fogyasszon túlfűszerezett ennivalót, s be kell iktatni az étrendbe a tejes ételeket, valamint a leveseket.

Lajos Mihály