Januártól Magyarországon keresztül érkezik a földgáz

2012. november 28., 22:00 , 620. szám

A jövő évtől Magyarországon keresztül importál földgázt Ukrajna a német RWE vállalattól – közölte Jurij Bojko ukrán energetikai miniszter az Inter nevű ukrán televíziónak nyilatkozva.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy Ukrajna igyekszik új lehetőségeket találni a számára szükséges földgázmennyiség beszerzésére a drága orosz gáz helyett. Az RWE vállalattal kötött megállapodás alapján a német cég 5 milliárd köbméter földgázt szállít Ukrajnának november elejétől. Az idén Lengyelországon keresztül – a szerződés értelmében körülbelül napi 1 millió köbmétert – szállít, január 1-jétől pedig Magyarország területén át kapja meg Kijev a német gázt.

Bojko szavai szerint 40-70 dollárral kevesebbért vásárolja Kijev a földgázt az RWE-től, mint az orosz Gazprom állami cégtől. Ukrajna valójában orosz gázt vásárol a német cégtől, de azért olcsóbban, mert Németországnak jelentős kedvezményt ad Moszkva az árból. Az ukrán energetikai minisztériumból származó korábbi értesülés szerint Ukrajna ezer köbméterenként körülbelül 360 dollárt fizet jelenleg a Lengyelországon keresztül érkező német szállítmányért.

Az ukrán sajtóban megjelent adatok szerint 2012 első negyedében Ukrajna 416 dollárt fizetett a Gazpromnak ezer köbméterenként a földgázért. Ez az ár a második negyedévben már 425 dollár, a harmadikban 426 dollár volt, a negyedik negyedévben pedig 432 dollárt kell fizetnie Kijevnek. A Naftohaz ukrán állami gázvállalat csak októberben 1 milliárd 43 millió dollárt fizetett a Gazpromnak a földgázért.

Ukrajna idén összesen csak 27 milliárd köbméter gázt tervez vásárolni Oroszországtól. A Gazpromnál szerződésszegéssel vádolják Ukrajnát, amiért más forrásból pótolja azt a részt, amivel kevesebbet vásárol Oroszországtól, és azzal fenyegetőznek, hogy peres úton szereznek érvényt igazuknak. Arra hivatkoznak, hogy az érvényben lévő megállapodás szerint legalább évi 32 milliárd köbméter gázt kell megvásárolnia Oroszországtól Ukrajnának.

Bojko erre válaszul az Inter televízióban kijelentette, hogy Kijev készen áll a perre Moszkvával. Hozzátette, hogy egy sor európai vállalatnak sikerült már peres úton elérnie, hogy a Gazprom csökkentse a földgáz árát.

A gázszállításhoz – mint a magyarországi gázszállító infrastruktúrát működtető FGSZ Földgázszállító Zrt. tulajdonosa tudatta – egy régóta meglévő, egykori szovjet–magyar tranzitvezetéket használnak majd. A csövet a magyar társaság szakértői a közelmúltban átvizsgálták, műszaki állapotát ellenőrizték, és elvégezték a szükséges karbantartást is, komolyabb beruházásra azonban nem volt szükség. A rendszer a jelenlegi állapotában azt teszi lehetővé, hogy napi ötmillió köbméter gáz haladhasson rajta keresztül keleti irányba.

(MTI/mno.hu/szcs)