Székely gyors–Csíksomlyó expressz néven indul jövőre a csíksomlyói zarándokvonat

2012. november 28., 22:00 , 620. szám

Székely gyors–Csíksomlyó expressz néven egy szerelvényként indul majd 2013. május 17-én Magyarországról a csíksomlyói búcsúba a pünkösdi zarándokvonat, és jön vissza május 20-án – jelentették be sajtótájékoztatón, Budapesten.

T. Hámori Ferenc, az egyik szervező, az Indóház Közlekedési Kiadó ügyvezetője hangsúlyozta: korábban a Székely gyors, illetve a Csíksomlyó expressz külön útvonalon közlekedett, 2013-ban a két vonat egy szerelvényként indul majd, kihasználva azt a lehetőséget, hogy jövőre először vontathatja magyar villanymozdony a szerelvényt a teljes romániai szakaszon.

Ungvári Csaba, a MÁV-START Zrt. és a MÁV-TRAKCIÓ Zrt. vezérigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, hogy korszerű TRAXX mozdonyt és 16 kocsiból álló szerelvényt bocsátanak a zarándokvonat rendelkezésére üzleti alapon.

T. Hámori Ferenc közölte, hogy a szervezők és a MÁV Zrt. közösen pályázatot hirdet a mozdony feldíszítésére, december elejétől január 30-áig lehet majd javaslatot tenni az erre a célra kialakított honlapon, a szakmai zsűri várhatóan jövő februárban dönt majd a győztesről.

(MTI/Kárpátalja)