Számítástechnikai eszközök magyar iskoláknak

2012. december 14., 01:00 , 622. szám

A magyarországi Nexon vállalat korszerű informatikai eszközökkel támogatott három kárpátaljai magyar általános iskolát. Az eszközöket a beregszászi járási Sárosoroszi Általános Iskolában adták át a cég képviselői a sárosoroszi, tiszakeresztúri és huszti magyar általános iskolák igazgatóinak, az adományozást kezdeményező és segítő beregszászi magyar konzulátus és a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) képviselőinek jelenlétében.

Dr. Nagy Ignác beregszászi konzul tudósítónknak elmondta, hogy Magyarország Beregszászi Konzulátusa megkereste a Nexon nevű magyar céget azzal, hogy tudnák-e a kárpátaljai magyar iskolákat számítástechnikai eszközökkel támogatni. A cég felajánlott erre a célra nyolc számítógépet, négy laptopot és három lézernyomtatót. Arról, hogy hová kerüljenek ezek az eszközök, a konzulátus a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetséggel egyeztetett. Az iskolák igazgatóival folytatott beszélgetések során igazolva látták, hogy a mostanihoz hasonló kezdeményezésekre ezentúl is nagy szükségük lenne az alulfinanszírozott kárpátaljai magyar iskoláknak, különösen az általános iskoláknak, amelyekre a középiskolákhoz képest is sokkal kevesebb figyelem jut.

Az eszközöket a Sárosoroszi Általános Iskola tornatermében adta át ünnepélyesen Szücsy Márton, a Nexon vállalat kereskedelmi ágazati igazgatója, valamint Pethő József, üzletfejlesztési igazgató Sebi Attilának, a vendéglátó iskola, Himcsuk Katalinnak, a huszti magyar általános iskola, valamint Dobsa Arankának, a Tiszakeresztúri Általános Iskola igazgatójának. Az eseményen jelen volt a már említett dr. Nagy Ignác mellett dr. Jámbor Éva beregszászi magyar konzul és Berki Károly, a KMPSZ irodavezetője, valamint az iskola tanárai és tanulói is.

Szücsy Márton, a Nexon kereskedelmi ágazati igazgatója a mostani felajánlást csak első lépésnek nevezte, és úgy fogalmazott, hogy a folytatásban is számítanak a konzulátus és a pedagógusszövetség közreműködésére.

Pethő József üzletfejlesztési igazgató lapunk kérdésére a Nexonról elmondta: „Nyolc telephelyünk van Magyarországon és 250 alkalmazottunk. Úgy véltük, hogy talán itt van a legnagyobb szükség a segítségünkre. Nálunk egy-kétévente van technológiai frissítés, de az ilyenkor lecserélt eszközök még nem rosszak, nagyon jól hasznosíthatók az iskolai oktatásban. Jogtiszta magyar operációs rendszer, magyar Windows és magyar programok vannak a gépeken. Mielőtt idehoztuk, dolgoztunk azon, hogy ne problémát hozzunk, hanem segítséget.”

A KMPSZ nevében Berki Károly mondott köszönetet az adományozó vállalat vezetőinek.

Badó Zsolt