Mennyit ér a Régiók Pártja ígérete?

Kinevezték a járási adminisztrációvezetőket

2013. január 25., 02:00 , 628. szám

Kinevezte a Técsői és Beregszászi Járási Állami Adminisztrációk új vezetőit Viktor Janukovics ukrán elnök múlt pénteken. Mindkét tisztséget hatalompárti politikus-hivatalnokok töltik be, akiknek az előléptetését az ellenzéki média az őszi parlamenti választásokkal hozza összefüggésbe.

A Técsői Járási Állami Adminisztráció élére Ivan Brinzjanikot, a Beregszászi Járási Állami Adminisztráció vezetőjének pedig Volodimir Huljanicsot nevezte ki az államfő – derül ki az Ukrajna elnökének hivatalos honlapján is közzétett rendeletekből.

Ivan Brinzjanik mostani kinevezéséig a Técsői Járási Tanács képviselőjeként tevékenykedett. Korábban annak az Erős Ukrajna pártnak volt a helyi vezetője, amely azóta beolvadt a Régiók Pártjába (PR). Az ellenzéki sajtó korábban utalt rá: egy sor járási hivatalvezetőnek – így Brinzjanik elődjének is – vélhetően a tavalyi parlamenti választások eredményei miatt kellett, vagy kell a jövőben távoznia tisztségéből. Mint emlékezetes, a Técső központú 72. számú egyéni választókerületben Vaszil Petyovka, az Egységes Közép (JeC) politikusa szerezte meg a képviselői mandátumot, jócskán megelőzve Mihajlo Selevert, a PR jelöltjét.

Volodimir Huljanics, aki mostani kinevezéséig a Beregszászi Járási Állami Adminisztráció jogi osztályát irányította, korábban dolgozott a megyei végrehajtó szolgálat vezetőjeként, majd Ivan Rizaknak, a Kárpátaljai Megyei Állami Adminisztráció SZDPU(o)-s elnökének helyettese volt (2004), később az Alfa–Grant biztosítótársaság megyei fiókját (Ungvár) vezette. Sajtóértesülések szerint a tisztviselő az elmúlt években elődje, Igor Szviscso állandó tanácsadójának számított, többek között a legutóbbi parlamenti választások idején is, a Régiók Pártja oldalán. Mint arról a Kárpátalja is beszámolt, Igor Szviscsót egy hatalompárti politikai alku alapján Olekszandr Ledida kárpátaljai kormányzó első helyettesévé nevezték ki azt követően, hogy az előző első helyettest, Ivan Buskót parlamenti képviselővé választották a Beregszász központú 73. számú egyéni választókerületben (a közigazgatási egységben a magyar lakosság többségben van – a szerk.).

Emlékezhetünk még, hatalomra kerülésük idején a Régiók Pártja részéről azt ígérték, hogy a Beregszászi járásban figyelembe veszik a nemzetiségi arányokat. Igor Szviscsót követően Volodimir Huljanics személyében mégis immár a második ukrán nemzetiségű járási adminisztrációvezetőt nevezi ki Viktor Janukovics államfő a többségében magyarok lakta régióban.

zzz