Tényfeltáró bizottság alakulhat az EP-ben a Benes-dekrétumok ügyében

2013. január 25., 02:00 , 628. szám

Tényfeltáró bizottság felállítását kezdeményezte Bagó Zoltán fideszes európai parlamenti képviselő a Benes-dekrétumok ügyében, mivel a szlovák kormány eddig nem reagált az EP petíciós bizottsága által hozzá intézett megkeresésre.

Bagó Zoltán közleményében tudatja: kérelmet nyújtott be arra vonatkozólag az EP-ben, hogy az ügyben utazzon EP-képviselőkből álló tényfeltáró küldöttség Szlovákiába.

A képviselő ismerteti továbbá, hogy a Benes-dekrétumok ügyében kérdést intézett az Európai Bizottsághoz, válaszában pedig a bizottság kijelenti, hogy azokat a jogszabályokat, amelyeket egy adott tagállamban annak uniós csatlakozása előtt fogadtak el, és amelyek nem összeegyeztethetőek az uniós jog rendelkezéseivel, módosítani kell az uniós vívmányok tiszteletben tartása végett. A képviselő úgy látja, az Európai Bizottság ezzel kimondta, hogy a Benes-dekrétumok egy részét el kell távolítani a szlovák jogrendből.

A szlovák parlament 2007-ben fogadott el határozatot arról, hogy a Benes-dekrétumok a szlovák jogrend megkérdőjelezhetetlen részét képezik. Az Edvard Benes csehszlovák elnök által hozott rendeletek közül több lehetővé tette, hogy az akkori Csehszlovákia területén élő németeket és magyarokat kollektíven bűnösnek mondják ki, megfosszák állampolgárságuktól, kitelepítsék, földjeiket pedig elkobozzák. Bagó Zoltán szerint a bizottság válaszának tükrében Szlovákiának hatályon kívül kell helyeznie a Benes-dekrétumoknak a magyarokkal és más kisebbségekkel szemben súlyosan diszkriminatív passzusait.

(MTI/Kárpátalja)