Vascsuk furcsa újításai, avagy diák vizsgáztat diákot

Ungvári Nemzeti Egyetem

2013. február 1., 02:00 , 629. szám

Furcsa újításoktól és kísérletektől hangos mostanában az Ungvári Nemzeti Egyetem (UNE). Például a hallgatók tanáraik helyett akár diáktársaik előtt is vizsgázhatnak, az ösztöndíj pedig nem pusztán a jó tanulmányi eredményekért jár.

Az oktatási intézményt ősz óta előbb megbízott vezetőként, majd a minisztérium részéről hivatalában megerősített rektorként irányító Fegyir Vascsuk által elindított reformok közül mindenképpen említésre méltó az a még 2012. október 23-án kiadott rendelet, amely A bizalom vizsgaidőszaka elnevezéssel „pedagógiai kísérlet” lefolytatására adott utasítást a 2012–2013-as tanévben. A kísérlet a hallgatók ismereteinek értékelésére a hagyományos vizsgákon és szigorlatokon kívül egy semmilyen állami normatív dokumentumban nem szereplő újítást is bevezet: „a diák ismereteinek társadalmi rangsoroló minősítését az adott tárgyból”. Más szóval, a megszokott vizsgázás vagy szigorlatozás helyett a hallgató tudását értékelhetik saját évfolyamtársai, s a tanár köteles elfogadni az úgynevezett „társadalmi rangsoroló minősítéssel”, s beírni a „a diákönkormányzat intézményeinek képviselői (csoportvezető, a diákcsoport kollektívája) által” javasolt érdemjegyet a vizsgakönyvbe és a vizsgalapra.

Az esetről beszámoló zakarpattya.net.ua hangsúlyozza, hogy a kísérlet azokra a diákokra is kiterjed, akiknek az „összesítő rangsoroló értékelése” 35 pont alatti, azaz a nemzetközi ECTS-skála szerint F érdemjegyet kellene kiállítani a számukra, ami az adott kurzus megismétlésére kötelezné őket. Azonban „a diák ismereteinek társadalmi rangsoroló minősítése” következtében a megátalkodott kettes tanuló nemcsak elégséges, de akár jó vagy jeles érdemjegyre is számíthat. A portál megjegyzi, akadt is számos példa erre a téli vizsgaidőszakban. Információik szerint karonként 100-150 diák nem a tárgyat oktató tanárok, hanem diáktársai, „a társadalmi aktíva képviselői” előtt vizsgázott.

A kísérletben részt vevő diákok között voltak az elmaradhatatlan „szívesen látott hallgatók” – az egyetemi vezetőség „kérdéses” unokaöccsei, és az egyetem úgynevezett szponzorainak gyerekei – írja a zakarpattya.net.ua. A portál azonban tudni véli, hogy A bizalom vizsgaidőszakát elsősorban afféle megvesztegetésnek találták ki a diákok számára a szavazataikért cserében. „Biztosítandó »a helyes szavazás« meghálálására vonatkozó ígéretek komolyságát, a rendelet néhány nappal a választások előtt jelent meg – 2012. október 23-án. És működött –az Ungvári Nemzeti Egyetem diákszállóinak szavazókörzeteiben első ízben győztek Fegyir Vascsuk párttársai, a Régiók Pártja és a Régiók Pártja jelöltje” – írja a zakarpattya.net.ua.

Vascsuk módszertani újításai a jelek szerint nem merülnek ki A bizalom vizsgaidőszakában. Hogy takarékoskodhassék a fűtéssel, az óraadó tanárok bérével, elrendelte: egy-másfél hónappal kurtítsák meg az őszi és tavaszi szemesztereket.

Ugyancsak a napokban vált ismertté, hogy ezentúl a korábbiaknál kevesebben részesülhetnek ösztöndíjban az egyetemen, mostantól megszűnik az eddigi átlátható, a normatív minisztériumi dokumentumokban rögzített – és mellesleg senki által el nem törölt – mechanizmus, mely szerint minden legalább 4-es vizsgaátlaggal rendelkező diák jogosult a támogatásra. A Novini Zakarpattya információi szerint az egyetem karain – igaz, különböző mértékben – négyes fölé emelték az ösztöndíjra jogosult diákok vizsgaátlagának alsó határát, illetve az is elveszítheti jogosultságát a juttatásra, akinek egy-két hármas osztályzat is becsúszott a vizsgáin.

A zakarpattya.net.ua szerint a rektor által bevezetett új rendszer értelmében a karokon és egyetemi intézetekben létrehozandó ösztöndíjbizottságok lesznek hivatottak dönteni a diákjárandóság odaítéléséről egy 11 pontos szempontrendszer alapján, s a kritériumok között a közéletben való részvétel is szerepel. Az ellenzéki portál szerint félő, hogy a jelenlegi egyetemi vezetés és a hatalom ellen irányuló „társadalmi aktivitás” visszaszorítására használják majd fel az új ösztöndíj-odaítélési rendszert, ami a „korrupciós összetevő” felerősödéséhez vezethet.

Figyelemre méltó, hogy a rektor reformtörekvései ellen nemcsak a helyi ellenzék tiltakozik, de a hatalompárt oldaláról is bírálat érte. Előbb a megyei vezetés szócsövének számító Novini Zakarpattya eresztett meg kritikus hangvételű írást Fegyir Vascsuk tevékenységéről, majd a PR ifjúsági szárnya vezetőjének számító Andrij Pincsuk parlamenti képviselő tett panaszt az egyetem vezetője ellen az oktatási minisztériumnál és a kárpátaljai megyei ügyészségnél az ösztöndíjak odaítélésének új rendje miatt.

Helyi megfigyelők szerint a hatalompárton belüli érdekcsoportok egy újabb összecsapásának lehetünk a tanúi. A mukachevo.net által megszólaltatott Viktor Pascsenko politológus úgy véli, nem kizárt, hogy Fegyir Vascsuk kárpátaljai pozícióinak megerősödése az utóbbi időben már sérti a helyi hatalom képviselőinek, eddigi patrónusainak az érdekeit.

zzz