Jár-e segély, ha késik a tartásdíj?

2013. február 22., 02:00 , 632. szám

„A férjem már egy éve nem fizeti a tartásdíjat két közös gyermekünk után. Azóta többször jártam a bíróságon és a bírósági végrehajtóknál is, az ügy azonban lassan halad, miközben otthon a napi betevő falat megvásárlása is gondot jelent. Jár-e valamilyen állami támogatás ilyen helyzetben?

– Igen, jár. A Családi törvénykönyv 181. paragrafusának 8. része értelmében, ha a szülők kerülik a tartásdíj megfizetését, a gyermek (vagy gyermekek) számára ideiglenes állami segély ítélhető meg, amelynek mértéke nem lehet kevesebb, mint az adott korú gyermekre számított létminimum 30 százaléka. A támogatást ilyenkor az állami költségvetés terhére folyósítják.

Érdemes megjegyezni, hogy hasonló támogatás nemcsak akkor vehető igénybe, ha valamelyik szülő kerüli a tartásdíj megfizetését, de azokban az esetekben is, amikor a fizetésre kötelezett szülő fizetésképtelen vagy ismeretlen a tartózkodási helye.

Amennyiben tehát a szülők valamelyike megtagadja a tartásdíjfizetésre vonatkozó bírósági ítélet végrehajtását, összegyűjtve a szükséges dokumentumokat a helyileg illetékes szociális hivatalhoz kell fordulni. A következő dokumentumokra van szükség ilyenkor: a gyermek keresztlevelének másolata; a lakcímnyilvántartó hivatal igazolása a segélyre jogosult gyermek bejelentett lakcíméről (tartózkodási helyéről); igazolás a kérelmező szülő lakcímbejelentéséről (tartózkodási helyéről); valamint a tartásdíj megfizetésére vonatkozó bírósági határozat (vagy a végrehajtási végzés) és az állami végrehajtói szolgálat igazolása, amely alátámasztja, hogy az arra kötelezett szülő valóban nem fizette a tartásdíjat a folyamodvány benyújtásának havát megelőző hat hónapban. Ezek birtokában azután már a szociális osztályon a kérelmezőnek meg kell írnia az illetékes minisztérium által elfogadott forma szerinti kérvényt.

A hivatalnak legkésőbb tíz nappal azt követően, hogy a kérelmező valamennyi szükséges okmányt benyújtotta, tájékoztatnia kell őt arról, hogy megítélik-e számára az ideiglenes segélyt vagy sem.

Mint az elnevezése is mutatja, ideiglenes segélyről van szó, azaz csupán hat hónapra ítélhető meg, s ennek lejárta után újabb kérvényt kell írnia az igénylőnek, feltüntetve azokat a körülményeket, amelyek indokolhatják a segély folyósításának meghosszabbítását esetében. Érdemes megjegyezni azt is, hogy ez a típusú segély csupán a 18 éven aluli személyek számára ítélhető meg.

hk