Csubirko, Balogáék és egyéb jelöltek

Megyei tanácsi választások

2013. március 1., 02:00 , 633. szám

Vasárnap öt régióban, az 5. (Munkács), 22. (Nagyszőlősi járás), 29. (Ilosvai járás), 36. (Munkácsi járás) és 51. (Ungvári járás) számú egyéni választókerületekben járulnak az urnákhoz a megye lakói, miután a Kárpátaljai Megyei Választási Bizottság még január elején választásokat írt ki azoknak a megyei tanácsi képviselőknek a pótlására, akik a tavaly októberi parlamenti választások eredményeként bejutottak Ukrajna Legfelsőbb Tanácsába.

Február 25-én, azaz hétfőn lejárt a végső határidő, ameddig a korábban indulási szándékukat jelző képviselők még visszaléphettek a megmérettetéstől. A megyei választási bizottság ezután közölte, hogy az elmúlt hetekben 87 induló lépett vissza, de még így is 45 jelölt mérettetik meg az öt körzetben március 3-án.

A legesélyesebbeknek a választásokon valamennyi körzetben a Régiók Pártja (PR), vagyis a hatalompárt, Viktor Baloga pártja, az Egységes Centrum (JeC), illetve az ukrán ellenzéki pártok által támogatott közös jelöltek tűnnek.

A PR jelöltjei közül a legtöbbet a Munkácsi járásban (36. egyéni választókerület) induló Ivan Csubirkóval foglalkozott a média az utóbbi hetekben. Az ellenzéki sajtó emlékeztetett, hogy pártja őt jelölte a tavaly októberi parlamenti választásokon is a Munkács központú egyéni választókerületben, de alulmaradt Viktor Balogával szemben. A zakarpattya.net.ua azt is tudni vélte a vállalkozó-politikusról, aki jelenleg a Munkácsi Városi Tanács képviselője, hogy pályafutása elején a Kobila becenévre hallgató alvilági vezérnek volt a jobbkeze, majd Ivan Rizak SZDPU(o)-s kormányzó tanácsadójaként működött a kétezres évek elején.

Csubirko életrajzának legfigyelemreméltóbb szakaszát a Dzerkalo tizsnya országos hetilap internetes változata ismertette, emlékeztetve, hogy 2004 áprilisában szerepe volt a hírhedt munkácsi polgármesterválasztásban. A narancsos forradalom után Oroszországba menekült, s nemzetközi körözést adtak ki ellene. 2007 februárjában önként hazatért, s vallomást tett a Legfőbb Ügyészségen. A munkácsi bíróság még ugyanabban az évben bűnösnek találta garázdaságban, államférfi elleni erőszakban, okmánylopásban és megvesztegetésben, amiért öt év szabadságvesztésre ítélték, két év hat hónapos próbaidő mellett felmentve őt a büntetés letöltése alól.

A JeC háza táján az a legfeltűnőbb, hogy a Baloga család újabb két tagja áll be politikusnak: Munkácson (5. sz. egyéni választókerület) Viktor Baloga fia, Andrij jelöltette magát, míg az Ilosvai járásban (29. sz. egyéni választókerület) a pártvezér felesége, Okszana indul.

Az ellenzéknek a kezdettől fennen hangoztatott együttműködési szándék ellenére csak az elmúlt hét végére sikerült végérvényesen megállapodnia a közös jelöltek személyéről az egyes választókerületekben. Az egymásnak néha ellentmondó hírekből ítélve így sem sikerült azonban elérni, hogy minden körzetben csupán egy jelöltjük induljon. Egyes híradások kitérnek arra is, hogy ellenzéki erők bizonyos esetekben szövetségre léptek a nacionalista Szvoboda párttal is.

A kampány egyébiránt a megszokott forgatókönyv szerint zajlott. Például feljelentést tettek a rendőrségen szavazatvásárlás előkészítése miatt, ám arról nem érkezett hír, hogy a feljelentésnek bármilyen következménye lett volna. Ugyancsak Munkácsot és a Munkácsi járást érintő hír volt, hogy a Batykivscsina részéről kérték, a hatóságok vizsgálják ki az arra vonatkozó híreket, miszerint a térségben verőlegényeket toboroznának a választásokra.

A Nagyszőlősi járásban lassan hagyománnyá válik a választási plakátok rongálása. Emlékezetes, hogy az őszi parlamenti választások idején Kovács Miklósnak, a KMKSZ elnökének több óriásplakátját is megrongálták a térségben. Ezúttal az egyik ellenzéki jelölt plakátjai jutottak ugyanerre a sorsra.

zzz