A Debreceni Egyetem oktatói a beregszászi főiskolán

2013. március 29., 02:00 , 637. szám

Március 25–26-án a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (KMF) Lehoczky Tivadar Intézete, valamint Történelem- és Társadalomtudományi Tanszéke szervezésében a Debreceni Egyetem oktatói tartottak előadást a főiskolán. A kétnapos szakmai előadássorozat a Rákóczi Napok rendezvénysorozat részeként zajlott.

A főiskola hallgatósága hétfőn és kedden szakmailag igen nívós, az érintett témákat teljesen „kiveséző” előadásokat hallhatott a Debreceni Egyetem szakembereitől. Dr. Pallai László, a Debreceni Egyetem Történelmi Intézetének igazgató-helyettese Klasszikus diplomácia, modern nagyhatalmi politika a 19. században, míg dr. Forisek Péter, a Debreceni Egyetem Klasszika-Filológiai és Ókortörténeti Tanszékének vezetője Radács Gábor tanársegéd társaságában A Keletrómai és a Bizánci Birodalom külkapcsolatai címmel tartott előadást. A diákoknak megérte figyelni és jegyzetelni, hiszen mint elmondták, a hallottak nagyban hozzájárulhatnak a vizsgakérdések, valamint az évfolyammunkák kidolgozásához.

Az előadások szünetében dr. Forisek Péterrel beszélgettünk, aki elmondta, hogy kollégáival nem először vannak Beregszászban: legutóbb tavaly novemberben jártak itt, szintén előadást tarottak. „Az évek során a Debreceni Egyetem és a beregszászi főiskola között igen komoly kapcsolat alakult ki, mely kollegialitás és szakmai kutatómunka terén egyaránt megnyilvánul – nyilatkozta a szakember. – Büszkék vagyunk arra, hogy a KMF végzős hallgatói közül többen hozzánk jönnek PhD-zni. Ennek az elmúlt évek tükrében már most megvan a gyümölcse, hiszen a főiskola jelenlegi előadói és tanársegédei között szép számmal akadnak nálunk doktoráltak. A kialakuló kapcsolatokat igyekszünk mindkét tanintézmény javára kamatoztatni: „oda–vissza” alapon konferenciákat szervezünk, s közös könyvek is napvilágot látnak.”

F.Zs.