Meddig tart a munkanap?

2013. április 5., 02:00 , 638. szám

„Kérem, magyarázza el, hivatalosan mennyi ideig tarthat a munkanap, s milyen bérezés jár a túlóráért, illetve az éjszaka és szabadnapokon végzett munkáért? Van-e különbség a bérezésben azok között, akik rendes munkahétben, illetve műszakban dolgoznak?”

– Ukrajna munkatörvénykönyve 50. paragrafusa értelmében a dolgozók munkaideje rendes körülmények között nem haladhatja meg a heti 40 órát. Van azonban ebben a törvénykönyvben egy olyan kitétel, amely engedélyezi a vállalatoknak és szervezeteknek, hogy a kollektív munkaszerződés megkötésekor a törvényileg megállapítottnál, azaz 40 óránál rövidebb munkaidőt állapítsanak meg.

Ezenkívül a jogszabályok alapvetően ötnapos munkahetet állapítanak meg a dolgozók számára, két szabadnappal. Azonban bizonyos vállalatok, intézmények, szervezetek a termelés jellegétől és a munkafeltételektől függően hatnapos munkahetet is bevezethetnek egy szabadnappal, ha célszerűtlen az ötnapos munkahét megállapítása. Tudni kell azonban, hogy hatnapos munkahét esetén a napi munkaidő nem haladhatja meg a hét órát heti 40 órás norma mellett, a hat órát 36 órás heti norma mellett, és a négy órát 24 órás heti norma mellett.

A munkaszüneti és ünnepnapokat megelőző munkanapokon a dolgozók munkaidejének egy órával rövidebbnek kell lennie akár ötnapos, akár hatnapos munkahét esetén, kivéve azokat az eseteket, amikor a dolgozókat eleve nem teljes munkaidőben foglalkoztatják.

Éjszakai munkavégzés esetén ugyancsak egy órával rövidül a munkanap (műszak). Ez a szabály azonban szintén nem vonatkozik azokra, akik már eleve nem teljes munkaidőben dolgoznak.

Az éjszakai munkavégzést emelt tarifa szerint díjazzák, aminek mértékéről az országos, ágazati megállapodásokban, vagy a kollektív szerződésben rendelkeznek, de amely pluszdíjazás nem lehet kevesebb, mint a megállapított óra- vagy munkabér 20 százaléka.

A munkaszüneti, ünnep- és szabadnapokon való munkavégzést, illetve a túlórák kérdését a Munkatörvénykönyv 71., 73. és 62. paragrafusai szabályozzák részletesen. Összefoglalva: a munkaszüneti, ünnep- és szabadnapokon végzett munkáért dupla díjazás jár. A munkavállaló azonban, aki ünnep- vagy szabadnapon dolgozott, megteheti azt is, hogy egyszerűen máskor veszi ki a szabadnapját.

A túlóráért dupla bérezés jár, a dolgozó bérezési rendszerétől függően. A túlóra szabadnapokkal való kompenzálása nem megengedett.

A műszakban dolgozók bérezése nem tér el az általánostól. A bérre ilyenkor is a munkanap hossza, időpontja (nappal vagy éjszaka), a munkavégzés feltételei stb. vannak befolyással.

hk