A nyugdíj kiszámításáról

2013. április 5., 02:00 , 638. szám

„Amikor nyugdíjba mentem, s kiszámították a nyugdíjamat, szóban kértem az ügyintézőt, hogy a munkával töltött évekhez adják hozzá az egyetemi éveimet is, hiszen ez szintén fel van tüntetve a munkakönyvemben. A hivatalnok azonban elutasította a kérésemet, mondván, ahhoz igazolást kell hoznom az adott felsőoktatási intézményből, amely alátámasztaná, hogy valóban ott tanultam. Csakhogy én a leningrádi egyetemen szereztem diplomát! Jogosan jár el a hivatalnok? Mit tegyek?”

– A hatályos jogszabályok és rendeletek – melyekkel e helyt nem untatnám az olvasókat – egyértelműen leszögezik, hogy a munkaidőt igazoló első számú dokumentumnak a munkakönyv tekintendő. A kitöltésére vonatkozó szabályzat azt is rögzíti, hogy a munkakönyvben külön sorban, a megfelelő dokumentumokra való hivatkozással fel kell tüntetni a felsőoktatási intézményekben való tanulás idejét, beleértve a diáktáborban, termelési gyakorlaton, aspirantúrán és klinikai ordinatúrán töltött időszakot is. Ezért jogtalan a Nyugdíjalap munkatársának követelése, hogy ön az oktatási intézmény által kiadott dokumentummal külön is igazolja előttük tanulmányi éveit.

Azt javasolnám, hogy forduljon kérvénnyel a szóban forgó hivatalnok feletteseihez, azaz kérje írásban az egyetemi tanulmányi idő figyelembevételét a nyugdíja kiszámításakor. Ragaszkodjon hozzá, hogy kérvényére a Nyugdíjalap hivatalos, írásos választ adjon. Amennyiben a válasz elutasító lesz, fellebbezhet döntésük ellen az ügyészségen vagy a bíróságon.

hk