A díszmadarak atkássága

2013. április 12., 03:00 , 639. szám

Négy hónapja tartok törpepapagájt. Igyekeztem mindennek utánanézni róla, s megteremteni a szükséges körülményeket. Eddig nem is volt semmi baj, de két héttel ezelőtt apró, sárgás foltokat vettem észre a madár lábán és arcán. Reméltem, hogy elmúlik, de azóta egyre több lett belőlük, s a madaram le is fogyott. Mi lehet ennek az oka és mit tehetek ellene? – kérdezte szerkesztőségünktől telefonon egy olvasónk. Kérdéseivel Legeza Attilához, a Munkácsi Agráripari College állatgyógyászati szakosztályának vezetőjéhez fordultunk.

– A tünetek parazitás megbetegedésre utalnak. Ezért az esetek 90%-ában a gazda a felelős. A betegség kialakulhat a nem megfelelő tartási körülmények, a helytelen étrend és a higiéniai szabályok megsértése következtében is. A betegség következtében a madár legyengül, immunrendszere felbomlik, végül elpusztul.

A szóban forgó madár betegségének tüneteit atkák okozzák. A kórokozó atka egy apró élősködő, amely a kistestű pókokkal van rokonságban. Az atkák a bőr felhámrétegében tanyáznak, a szem, az orr, a kloáka körüli, illetve a végtagokon található bőrfelületen táplálkoznak. A madár rühességének is szokták nevezni, mivel ahhoz hasonló tünetekkel – viszketés, szivacs kinézetű, krémszürke vagy sárgás elváltozások – jár. Ezek a jellemző tünetek szabad szemmel is jól láthatók. Az elváltozások először az orrnyergen jelennek meg, s később jelenhetnek meg a madár egyéb testrészein (szem és kloákatájék, végtagok).

Az atka a madárra nem előkezelt szemesterményről, utcáról behozott zöldtakarmányról, vagy más madárról is rákerülhet. Amennyiben a betegséget nem kezelik időben, visszafordíthatatlan csőrdeformációhoz vezethet, amely nehezíti a szemestermény felvételét, felaprítását, emésztését. Ezek pedig végül a madár elhullását eredményezik.

Atkássággal általában a gyenge immunitású madarak betegszenek meg. Az erős példányok megbirkóznak vele. Az atkák sokáig képesek észrevétlenül vegetálni a madáron, de bármilyen stresszes állapot – vitaminhiány, hirtelen étrend- vagy környezetváltozás, éhezés – a betegség kifejlődéséhez vezet.

– Hogyan kezelhető a betegség?

– Az állatpatikákban és az állatkereskedésekben bőséges választékát találhatjuk a betegség elleni gyógyszereknek. A választásnál legyünk elővigyázatosak, mivel némelyik szer mérgező hatású a madarakra, s egyes esetekben allergiás tüneteket is okozhat. A kezelési eredmények alapján jónak bizonyult az Averszekt nevű kenőcs. Ennek előnye, hogy olcsó, könnyen használható, ritkán okoz mellékhatást, s általában szövődménymentes, teljes gyógyulást eredményez. A kenőcsöt fülpálcika segítségével vékony rétegben kell felvinni a beteg bőrfelületre, vigyázva a tollazatra, a szem kötőhártyájára, a madár orrjárataira és csőrére. A kezelést ajánlatosabb estefelé végezni, mikor a madár már álmos, kevésbé aktív, mert így könnyebb kézbe venni. Az ecsetelést jobb ketten végezni: egyik fél tartja a madarat, a másik pedig felviszi a kenőcsöt. Általában már 3-4 kezelés is elegendő a gyógyuláshoz.

A betegség ideje alatt tilos reptetni a madarat, hogy a parazita nehogy szétszóródjon a lakásban. A beteg állatot feltétlenül különítsük el a többi madártól! Legyen külön ketrecben, míg meg nem gyógyul. Figyeljük meg a többi madarat is, hogy nem jelentkeznek-e rajtuk is a tünetek.

A kezelés végeztével feltétlenül szükséges teljes fertőtlenítést végezni: a fa tárgyakat, ülőkéket, hintákat átfőzni fertőtlenítő oldatban, vagy ha nem probléma, újakra cserélni őket. A ketrecet is fertőtlenítsük. Ehhez a Neostomasan oldatot használjuk 1:400 arányban. A beteg madaraknak vitamindús étrend javasolt, hogy erősödjön immunszintjük.

Legeza Attila, a Munkácsi Agráripari College
állatgyógyászati szakosztályának vezetője