Jobbik–Szvoboda-perpatvar Beregszászban

„Magyarok, takarodjatok az Urálon túlra!”

2013. április 12., 03:00 , 639. szám

Szávay István országgyűlési képviselő, a Jobbik Nemzetpolitikai Kabinet elnöke tartott sajtótájékoztatót, majd fogadónapot április 5-én pénteken, Kovács Béla jobbikos EP-képviselő beregszászi irodájában. A sajtótájékoztatón az újságírók mellett megjelent a Jobbik néhány helyi szimpatizánsa, valamint a Szvoboda párt Beregszászi Járási Szervezetének elnöke is, aki Szavcsur Ferencként mutatkozott be. A sajtótájékoztatót követően a szélsőséges Szvoboda aktivistái tüntettek a Jobbik ellen a békés járókelőket is megbotránkoztató magyarellenes jelszavakat skandálva.

A sajtótájékoztatón Szávay István ismertette a Jobbik határon túli magyar ügyekkel kapcsolatos álláspontját, majd kijelentette: „A Jobbik a Szvobodát egy szélsőséges primitív és gyűlölködő pártnak tartja, amely az Ukrajnában élő kisebbségek, így a kárpátaljai magyarság elleni uszításból kíván magának politikai tőkét kovácsolni.” A Jobbik Nemzetpolitikai Kabinetének vezetője azt is hangsúlyozta, hogy a két említett párt között semmilyen intézményes kapcsolat nincs, és addig nem is lesz, amíg a Szvoboda fel nem hagy magyarellenes akcióival. (Itt meg kell azonban jegyeznünk, hogy 2009-ben a Jobbik kezdeményezésének köszönhetően vették fel az ukrán Szvobodát az Európai Nemzeti Mozgalmak Szövetségébe (Alliance of European National Movements) – a szerk.)

Fegyir Szavcsur, a Szvoboda Beregszászi Járási Szervezetének elnöke, Kovács Béla jobbikos európai parlamenti képviselőnek a Szvoboda elnökéhez, Oleg Tyahnibokhoz írt nyílt levele miatt akart tiltakozni. Cáfolni igyekezett a nyílt levélben leírtakat, még azt is vitatta, hogy egyáltalán március 15-én Ungváron magyar gimnazistákról letépték a kokárdát. Arra az újságírói kérdésre, hogy ki és mi ellen fog tüntetni a Szvoboda a Jobbik beregszászi irodája előtt, Szavcsur nem válaszolt.

A későbbiekben az iroda előtt összesen 19 szvobodás tüntető jelent meg, élükön azzal az Oleg Kucinnal, a párt megyei elnökével, akit a volóci járási milícia munkatársai tetten értek, amikor társaival a Vereckei-hágón meggyalázták, megrongálták és felgyújtották a magyar honfoglalási emlékművet, és akiket később az ukrán bíróság felmentett. Arra a kérdésemre, hogy honnan jöttek és van-e közöttük beregszászi, a szvobodás demonstrálók közül csak ketten válaszoltak igennel. A már említett Fegyir Szavcsur és Vaszil Vovkunovics, a Szvoboda Beregszászi Városi Szervezetének elnöke. A tüntetők kezében lévő nagy papírlapokon a következő feliratok voltak olvashatóak: „Kovács Béla provokátor”; „Le a magyar imperializmussal”; „Nem a kettős állampolgárságra”; „A Jobbik szüntesse be ukránellenes tevékenységét” stb. A Szvoboda párt zászlaját lengető maroknyi csapat a következőt skandálta: „Dicsőség a nemzetnek, halál az ellenségre!”; „Dicsőség Ukrajnának, dicsőség a hősöknek!”; „Budapest, kérj bocsánatot!”; „Idegen, jegyezd meg, itt az ukrán a gazda!”; „Egy nyelv, egy nemzet, egy haza, ez Ukrajna!”; „Kárpátalja ukrán föld!”; „Beregszász ukrán föld!” stb. Egyikük, kérdésünkre magát az ilosvai járási Zariccsjáról (Alsókaraszló) jött aktivistának nevező férfi például azt kiabálta: „Magyarok, takarodjatok az Urálon túlra!”

Vaszil Vovkunovics újságírói kérdésre elmondta, hogy ők Kovács Béla EP-képviselő pártelnökükhöz intézett, a Szvobodára nézve sértő nyílt levele ellen tiltakoznak, illetve a jobbikos iroda felett lengő kék és sárga színű idegen zászló ellen. A valójában ékszínkék és aranyszínű székely zászlóról azonban nem tudta megmondani, hogy milyen zászló és miért sértő a számukra. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a Jobbikban és a Szvobodában nagyon sok közös van, és sok mindenben egyetértenek. Vovkunovics a továbbiakban kijelentette, hogy ő nem magyargyűlölő, hisz fele rokonsága Magyarországon él, és ő volt az, aki 1990-ben a járási tanács nemzeti kisebbségi és vallási bizottságának titkáraként megírta azt a rendeletet, amely elfogadása után a magyar és az ukrán zászlót együtt tűzték ki Beregszászban.

Az eső ellenére sok helybéli járókelő megállt és megbámulta a tüntetőket. Sokan vitába szálltak velük.

Ezalatt Oleg Kucin, a Szvoboda megyei elnöke bement a Jobbik irodájába, ahol Szávay Istvánnak volt fogadóórája, és megbeszélést folytatott a Magyar Országgyűlés képviselőjével. Megbeszélésük után Oleg Kucin lapunknak cáfolta, hogy pártjának köze lenne a legutóbbi ungvári magyarellenes incidensekhez, továbbá szerinte Kovács Bélának és az ungvári magyar konzulnak bocsánatot kellene kérnie, amért ezzel vádolták meg a Szvobodát.

Szávay István a megbeszélésről annyit mondott: „Kucin azt szeretné, ha lenne valami dialógus a két párt között. Mondtam, hogy annak alapvető feltétele az, hogy a Szvoboda tartsa tiszteletben az itt élő magyarok jogait, ne lázítson a kettős állampolgárság ellen, fogadja el az új ukrán nyelvtörvény kárpátaljai magyarok vonatkozásában történő alkalmazását, és fejezze be a magyar ünnepségek megzavarását, a magyar emlékművek meggyalázását és minden magyarellenes megnyilvánulást.”

Badó Zsolt