Az Ungvári Magyar Főkonzulátus az asztélyi, a mezőkaszonyi, a lónyai és az újlaki határátkelőhelyeket javasolja a Záhony–Csap Tisza határátkelő helyett

2013. május 3., 02:00 , 642. szám

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei rendőrkapitányság tájékoztatja a Magyarországra vagy Magyarországon keresztül utazni kívánó és az Ukrajnába visszatérő ukrán állampolgárokat, hogy a Csap–Záhony határátkelőhelyen az elmúlt napokban a közelgő pravoszláv húsvét és a májusi ünnepek miatt rendkívül megnőtt a forgalom. A forgalomnövekedést elsősorban azok a mikrobuszok okozzák, amelyek a nyugat-európai országokból személyeket és csomagokat hoznak. A Záhonyból áteresztett mikrobuszok vámkezelése az ukrán oldalon elhúzódik, ezért a hídon is sor alakul ki, ellehetetlenítve a közlekedést.

Ezek a 3,5 tonnánál kisebb mikrobuszok az érvényes nemzetközi megállapodás szerint a magyar–ukrán határon működő öt átkelőhely bármelyikét használhatnák, az ukrán fél viszont csak a Záhony–Csap Tisza átkelőhelyen teszi számukra lehetővé a közlekedést.

Az Ungvári Magyar Főkonzulátus ezért kérte a Kárpátalja megyei adó- és vámhatóság vezetését, hogy haladéktalanul változtassa meg a mikrobuszok határátkelésére vonatkozó alacsony szintű és egyoldalúan hozott szabályozást, és tegye lehetővé minden mikrobusz számára az összes határátkelőhelyen való átkelést. Csak ezzel az ukrán humánus intézkedéssel lehet elérni, hogy a Záhony–Csap Tisza átkelőhelyen a sorok megszűnjenek.

A Záhony–Csap határátkelő magyar oldalán a felújítási és korszerűsítési munkálatok a terveknek megfelelően haladnak, és a magyar rendőrség és vámosok megerősített és megnövelt személyzettel látják el feladatukat, hogy a húsvét és a májusi ünnepek előtt hazatérő ukrán állampolgárok átkelése zökkenőmentes legyen. Ezen kívül a magyar oldalon soron kívül biztosítják a gyermekkel utazók átkelését és a vöröskereszt munkatársai is segítenek az utazók ellátásában.

A magyar rendőrség és vámosok türelmet kérnek a kényelmetlenségért, és a könnyebb átkelés érdekében javasolják, hogy az utazók elsősorban az Asztély–Beregsurány, a Harangláb–Lónya, a Mezőkaszony–Barabás és az Újlak–Tiszabecs határátkelőket vegyék igénybe.

Ungvári Magyar Főkonzulátus