A belgiumi németek is támogatják az RMDSZ európai polgári kezdeményezését

2013. május 10., 02:00 , 643. szám

Karl-Heinz Lambertz, a belgiumi német közösség miniszterelnöke elfogadta a Romániai Magyar Demokrata Szövetég (RMDSZ) felkérését, hogy az uniós szintű kisebbségvédelmi keretszabályozás elfogadását célzó európai polgári kezdeményezés (EPK) héttagú kezdeményező bizottságának tagja legyen – tudatta Borbély László politikai alelnök sajtóirodája.

Lambertz a kezdeményezők brüsszeli találkozóján úgy vélekedett: az EPK óriási esélyt jelent a kisebbségek számára, hogy felvetéseikre európai választ kapjanak. A megbeszélésen Hans Heinrich Hansen, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke közölte, a kezdeményező bizottság már szinte teljes, számos személyiség és egyre több kisebbségi közösség csatlakozik a romániai magyar érdekképviselet által kezdeményezett európai összefogáshoz – olvasható az RMDSZ közleményében.

„Azt szeretnénk, ha az Európai Unió azon túl, hogy kulturális és nyelvi sokszínűségről beszél, felismerné, hogy a kisebbségi közösségek védelmében intézkedéseket kell foganatosítani” – idézte a közlemény Borbély Lászlót, az RMDSZ politikai alelnökét.

(MTI/Kárpátalja)