Szellemtelep Talaborfaluban

2013. május 24., 02:00 , 645. szám
Lezárt terület, üresen álló házak, üresen tátongó iskola, pénzhiány miatt abbamaradt építkezés, nem létező munkahelyek. Sok millióból felépített mesterséges létesítmény várná az aknaszlatinaiakat.

Miközben változatlanul beszédtéma, hogy mi történjék az aknaszlatinai sóbánya pusztulása, a karsztosodási folyamat miatt veszélybe került otthonok lakóival, jobbára csak nagy általánosságban beszélünk arról, hogy a hatóságok az érintetteket – köztük számos magyar családot – a távoli Talaborfaluba (Tereblja) szándékoznak kitelepíteni, ahol számukra új lakótelep épül. Elhatároztuk tehát, hogy utánajárunk, valójában milyen új otthont és jövőt szánnak nekik a Talabor völgyében.

Talaborfaluhoz közeledve már messziről szembetűnnek a vadonatúj épületek. Rikít a piros tetőcserép, a két sor lakóépület között kétszer kétsávos út vezet frissen ültetett facsemetékkel, középen tekintélyes betonozott vizesárokkal. Többszáz kilométeres körzetben nem épült semmi hasonlóan korszerű ebben a szegény, elhanyagolt régióban. A bevezető út azonban el van torlaszolva, behajtani nem lehet. A szélső épületek mellett magukra hagyott munkagépek rozsdállnak megadóan, odébb őrbódé. Mint kiderült, őrzött területre tévedtünk, ahol az újságíró nem szívesen látott vendég, s ezt érezteti is velünk az őr. Így kívülről mérjük fel a terepet a szemerkélő esőben.

A lakótelep története 2011-ben kezdődik. Az eredeti elképzelés szerint a bánya által fenyegetett több mint 130 aknaszlatinai család számára a közeli Alsóapsa határában építettek volna új lakhelyet, ám azután teljesen váratlanul más döntés született, s a hatóságok a Talaborfalu melletti rétet szemelték ki az építkezéshez. Miután Talaborfalut, ezt a színtiszta ruszin települést majd félszáz kilométer választja el Aknaszlatinától, sokakban felmerült annak idején, hogy miért akarják elszakítani a lakhelyüket elhagyni kényszerülő magyarokat, románokat, ukránokat családjuktól, ismerőseiktől, nemzettársaiktól, hivatalos és érdemi válasz azonban tudomásunk szerint azóta sem született erre a kérdésre. Egyes sajtóközleményekből úgy tűnik, hogy a kormányzati elképzelés szerint a lakóépületek azért kerültek Talaborfalu határába, mert a település környékén ugyancsak számottevő sólelőhely található, így a lakások után megépülhetne a közelükben az új sóbánya, majd idővel az új allergológiai kórház is, munkahelyet biztosítva a telepeseknek.

A kormány Ukrajnában szokatlan gyorsasággal majd 100 millió hrivnyát utalt ki a talaborfalui lakótelep megvalósítására. A munkálatok még ugyanazon 2011-es esztendő őszén megkezdődtek. A munkások keze nyomán 116 lakás épült nyolc kétszintes épületben, ezenkívül további 17 családi ház, 330 férőhelyes iskola, 140 csöppség befogadására alkalmas bölcsőde és óvoda, közművek stb. Az esztendő végén a hivatalos beszámolók szerint már a munkálatok végéhez közeledtek a kivitelezők, ám akkor hirtelen elfogyott a pénz, megállt a munka, s gyakorlatilag mind a mai napig nem is folytatódott.

A faluba érkező idegennek kezdetben nincs egyszerű dolga, ha tisztázni szeretné, mi a helyzet az új lakóteleppel. A tanácselnök távollétében a községházán senki sem akad, aki a hivatalos álláspontot képviselné. Utóbb kiderül, erre nem is nagyon van szükség. A helyiek szívesen szóba elegyednek az emberrel, bár mint megjegyzik, a telep építéséről Kijevben döntöttek, amint a munkálatok leállításáról is, mindebbe nekik nem sok beleszólásuk volt. Az is kiderül egykettőre, hogy a talaborfaluiaknak nincs kifogásuk a telep építése és az új „telepesek” érkezése ellen.

Pedig lehetne okuk panaszra. Például az építkezésre kiutalt terület egykor a falué volt, mesélik, majd még a szovjet időkben a szovhozé lett, annak megszűntével pedig az államé. Így történhetett meg bizonyára, hogy a területet kiszemelték a beruházás céljaira, holott a hegyek karéjában fekvő településen a sík, megművelhető vagy legalábbis legelőnek használható terület aranyat ér, a munka pedig kevés.

Az iskolán, egészségügyi rendelőn, kereskedelmen kívül alig van munkalehetőség a faluban, a településen működő mintegy háromtucatnyi magánvállalkozó is jobbára csak magát tartja el, túl sok munkahelyet eddig nem teremtettek. A falubeliek egy jelentős része ezért külföldön igyekszik munkát találni, hogy eltarthassa családját.

Ezt tudva az is érthető, hogy amikor megkezdődött a beruházás a település határában, a falusiak örömmel fogadták a hírt, hiszen munkát remélhettek. Reményeik azonban csak részben váltak valóra, mivel a beruházó a munkások többségét nem helyben toborozta. Némi haszonra legfeljebb közvetetten számíthattak, például azáltal, hogy helyiekre bízták a munkások étkeztetését. Amikor azonban 2011 végével megszűnt a beruházás finanszírozása, a kivitelező adósa maradt a helybélieknek, egyesek szerint máig többszázezer hrivnyával tartozik az étkeztetésért és a szállásért.

Haszna tehát alig volt, problémája viszont annál több akadt a falunak a teleppel. Így például a község a beruházás miatt sem rendelkezik pillanatnyilag érvényes településrendezési tervvel, vagyis hiába építkeznének a lakók, egyetlen négyzetméternyi területet, egyetlen telket sem kaphatnak a tanácstól. Az új településrendezési terv elkészítése akkora összeget emésztene fel, amit a falu a maga bevételeiből képtelen kigazdálkodni, a felsőbb hatóságok viszont egyelőre csak ígérik a segítséget.

A falusiak másik nagy bánata, hogy miközben a gyerekeik két váltásban tanulnak jelenleg a több apró és jórészt ősöreg épületből álló iskolában, addig a falu határában ott áll egy majdnem kész modern iskolaépület, amelyet azonban jelen helyzet szerint se befejezni, se használni nem lehet.

Ottjártunkkor piac volt Talaborfaluban, amelyet azon a Bustyaháza felőli faluvégen tartottak, ahol a „szlatinai” lakótelep épül. A kihalt épületegyütteshez vezető bekötőúttól nem messze a fűben malacok visítoztak, odébb lovak legeltek.

Körbekérdezve kiderült, hogy a falusiak természetesen mindent tudnak, amit a szellemtelepről tudni érdemes. A tömbházak lakásai elmondásuk szerint kétszobásak, a családi házak viszont valamivel tágasabbak, s azokhoz gazdasági épületek is tartoznak. Figyelemre méltó, hogy a villamos energiát nemcsak világításra, hanem fűtésre és vízmelegítésre is használnák a telepen. A számlákat fizetni tehát bizonyára nem lesz majd olcsó mulatság.

Az épületek kívülről készek az átadásra, ám a jelenleg lepecsételt bejárati ajtók mögött még bőven akad tennivaló: villany- és vízvezetékszerelés, vakolás, csempézés, padlózás várna a munkásokra. Valaki felvetette a piaci árusok közül, hogy a telep eredeti terveiben bevásárlóközpont és sportpálya is szerepelt, ezeknek azonban egyelőre csak a hűlt helyét tudták megmutatni alkalmi idegenvezetőink.

De még ha minden megépült, elkészült volna mostanra, a költözés akkor is problémás lenne egyelőre, vélik beszélgetőtársaink. Azt beszélik, hogy a telep körül annak idején két kutat is fúrtak, de azok vízhozama nem elegendő a telep számára. Kutat fúrni, mondják, valamivel távolabb, a Talabor folyó közelében lenne érdemes, a vezetéket azonban ebben az esetben a helyi lakosok földrészlegein át kellene megépíteni, aminek azok érthetően nem örülnének.

Hogy miként alakul a telep sorsa, azt ma még senki sem tudja. Persze, sok mindent beszélnek az emberek, többek között arról, hogy az előző kivitelező ellen állítólag vizsgálat indult a költségvetési pénzek helytelen felhasználása miatt. Hogy mi volt a vizsgálat eredménye, arról nem tudni semmit. Ettől ugyan egy új kivitelezővel még folytathatnák a munkát, ha az akszlatinaiak kitelepítése valóban olyan sürgős, mint egyesek állítják, úgy tűnik azonban, hogy hiányzik a folytatáshoz a legfontosabb: a pénz.

Ígérni persze, ígérik a pénzt, a munkát. Néhány hete, áprilisban maga Olekszandr Vilkul kormányfőhelyettes járt a helyszínen, tudhatjuk meg a sajtóból. A falusiak szerint hosszú idő után ekkor volt tapasztalható újra némi mozgás a telepen: állítólag kőzúzalékkal szórták fel a réten azt a területet, ahová a nagy ember helikoptere leszállt. A kormányfő-helyettes akkor azt ígérte, pótlólagosan 13,5 millió hrivnyát utalnak ki a beruházás befejezésére, hogy az aknaszlatinaiak biztonságban legyenek. A helikopter azonban elszállt, az építkezésre viszont se pénz, se munkás nem érkezett azóta se.

Amikor elmondjuk, mit ígért a kormányfőhelyettes, helyi beszélgetőtársaink csak vonogatják a vállukat – megvan nekik a maguk baja. Ők csak azt tudják, hogy az épületeket karban kellene tartani, de ezzel jelenleg senki sem törődik. Ha ez továbbra is így marad, bizonygatják, a telep előbb-utóbb óhatatlanul az enyészeté lesz.

A piaci kávézó-vegyesbolt előtt sörözők közül valaki még megjegyzi: ugyan miért jönnének ide azok az emberek Aknaszlatináról, miből élnének meg itt? A sóbánya építéséről semmit se tudni, más munkát meg biztosan nem találnak errefelé, magyarázza. Úgy hallotta, mondja, hogy a szlatinaiak többsége nem is akar ideköltözni, amin nem lehet csodálkozni, hiszen ha szegénységben, veszélyben élnek is, legalább mindenkit ismernek, otthon érzik magukat a falujukban.

P. S. Az aknaszlatinai „ügy” legfrissebb fejleménye, hogy a napokban újabb egyeztetés kezdődött a megyei kormányzat, a helyi hatóságok, civil szervezetek és az érintett lakosság képviselői között a nagyközség és a bánya problémáinak megoldásáról. A karsztosodás által fenyegetettek egyebek mellett azt remélik, legalább most sikerül majd meggyőzni a hatóságokat arról, hogy számukra nem a Talaborfaluba való kitelepítés jelenti a megoldást. Kérdés azonban, hogy akkor milyen sorsra jut a százmillióból megvalósított lakótelep?

ntk