A helyi KMKSZ vendégeként Palágykomorócon húzta a Kokas Banda

2013. június 14., 02:00 , 648. szám

A Kokas Banda koncertjével, majd az általuk tartott táncházzal ünnepeltek Palágykomoróc és Kisszelmenc lakói a múlt szombaton.

A vendégeket Illár Viktória, a helyi kultúrház igazgatója fogadta, aki bemutatta az általa vezetett, felújítás alatt lévő intézményt. A zenekart és a közönséget Andrejcsák-Tóth Anetta, a KMKSZ Palágykomoróci Alapszervezetének elnöke köszöntötte, aki ismertette a programot és elmondta: „Régóta szerettük volna itt, Palágykomorócon is vendégül látni a Kokas-együttest, ez szerencsére most sikerült, köszönhetően a programot támogató KMKSZ megyei szervezetének. Remélem, mindannyian jól fogjuk magunkat érezni.”

A Kokas Banda kalotaszegi csárdásokkal, sárközi ugróssal, valamint lassú és friss csárdással kezdte a koncertet. Majd ízelítőt adtak a teljes Kárpát-medence magyar zenéjéből. Az egyedi hangú Kokas Erzsébet énekelt, közben a zene mellett a magyar vidékek hagyományos táncait is bemutatta ifj. Kokas Károly és Kokas Krisztina.

A táncháznak is nagy volt a sikere, Erzsike, Krisztina és az ifjabb Károly ügyesen vont be a táncba fiatalt és idősebbet egyaránt.

Mitró Ambrus, a KMKSZ Kisszelmenci Alapszervezetének elnöke tudósítónknak elmondta: Mi, kisszelmenciek is eljöttünk megnézni a Kokas Banda koncertjét, de sajnos, elég kevesen. Jó lenne, ha a mi falunkban is lenne hasonló rendezvény, de Kisszelmencen nincs kultúrház. Magántulajdonban lévő alkalmas helyiség ugyanakkor van, remélem előbb-utóbb hozzánk is ellátogat majd a Kokas Banda.

A koncerten jelen volt Szallár Sándor, a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének alelnöke, aki a rendezvény kapcsán elmondta: „Két évvel ezelőtt, amikor a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének szervezésében és a KMKSZ megyei szervezetének támogatásával járni kezdte a járás falvait a Kokas Banda, aggódtam amiatt, hogy lesz-e közönsége falvainkban a magyar népzenének, szívesen táncolnak-e néptáncokat fiataljaink. De mostanra elmondhatjuk, hogy újra népszerű a tradicionális magyar népzene és néptánc, mindenütt telt ház fogadja a Kokas Bandát. Nemcsak az idősebb korosztály, hanem a fiatalok és a gyerekek is érdeklődnek eziránt az egyedi érték iránt. Bízom abban, hogy lesz, aki megőrizze és a következő generációknak is továbbadja ezt a régi magyar hagyományt.”

Id. Kokas Károly kérdésünkre elmondta, hogy szívesen játszanak a kárpátaljai magyar falvakban, ahol népszerűsítik az idősebb generáció által még jól ismert magyar népzenét, amit a fiatalok is szívesen fogadnak. Ugyanakkor egyre több meghívást kapnak az anyaországból is, legutóbb például a nagyari Luby Interaktív Kastélymúzeum és Antik Rózsák Kertje ünnepélyes megnyitóján léptek fel.

dózsa