Meghirdetésre került a Kárpát Régió Fiatal Vállalkozói Program

Interjú Szatmáry Kristóffal, Magyarország Nemzetgazdasági Minisztériumának államtitkárával

2013. június 14., 02:00 , 648. szám

A Nemzetgazdasági Minisztérium és a Kárpát Régió Üzleti Hálózat kárpátaljai és vajdasági fiatalok számára fiatal vállalkozói programot hirdetett, melynek keretében a sikeres pályázók magyarországi cégeknél szerezhetnek szakmai tapasztalatokat. Mi motiválta a pályázat meghirdetését? – kérdeztük Szatmáry Kristóftól, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkárától.

– A fiatalok azok, akikre jövőnk, nemzetünk felemelkedése épül, akik bizonyítási vágytól fűtve önállóságra vágynak, ezekben a válságos időkben mégis borongós a jövőképük Magyarországon és a határainkon túl egyaránt. A bizonytalansággal szemben a vállalkozóvá válás ösztönzésével kívánunk számukra pozitív perspektívát, boldogulási utat mutatni. A gazdasági válság rávilágított arra, hogy a kis- és közepes vállalkozások a gazdaság egyik legfontosabb fundamentumát képezik mind a foglalkoztatás, mind pedig az innováció, megújulás szempontjából. Ahhoz azonban, hogy egy vállalkozás sikeres lehessen, elengedhetetlen a szakmai tapasztalat és a legújabb technológiai ismeretek megszerzése. Az Európai Unión belül ennek elsajátítására számtalan lehetőség adódik, azonban a vajdasági és kárpátaljai magyar fiatalok sajnos, nem férhetnek hozzá ezekhez a lehetőségekhez – számukra hirdettük meg a Kárpát Régió Fiatal Vállalkozói Programot.

– Milyen megfontolások alapján alakították ki a pályázat jelentkezési feltételeit?

– A regionális gazdasági együttműködés ösztönzése, egyúttal a magyar–magyar gazdasági kapcsolatokban rejlő lehetőségek kiaknázása céljából Kárpát Régió Üzleti Hálózat néven 11 irodát működtetünk a Kárpát-medence országaiban – ezzel a kör egyúttal be is zárult, hiszen a magyar gazdaság minden határon túli magyar régióban képviselteti magát. A kárpátaljai kirendeltség Ungváron, a vajdasági irodák pedig Szabadkán és Újvidéken működnek. A helyi kirendeltségeinknek köszönhetően jól ismerjük a szomszédos országok gazdasági feltételeit, a fellelhető üzleti lehetőségeket. Mind Szerbiában, mind pedig Ukrajnában azt tapasztaltuk, hogy a nagyarányú munkanélküliség és a bizonytalan gazdasági feltételek közepette elsősorban az önálló vállalkozások indítása jelenthet biztos megélhetést a helyieknek, ezért az itt élő magyar fiatalok szülőföldön való boldogulását a vállalkozóvá váláson keresztül szeretnénk támogatni. Ennek megfelelően szakmai ismeretek megszerzésére kívánunk lehetőséget adni ambiciózus, vállalkozni vágyó vagy vállalkozásukat fejleszteni kívánó jelentkezőknek, akik elképzeléseikhez illeszkedő magyarországi cégeknél négy hónapos szakmai gyakorlaton vehetnek részt ez év őszén. Ugyanakkor a Kárpát-medencei gazdaságfejlesztési stratégia, új piacok felfedezése szintén prioritást élvez számunkra. Számtalan magyar vállalat fordul a Kárpát Régió Üzleti Hálózat helyi képviseleteihez, melyek az ukrán vagy szerb piacokra való kilépésben gondolkodnak, azonban a nyelvi nehézségek leküzdéséhez, a jogi előírások megismeréséhez helyi, magyarul is beszélő képzett szakemberekre lenne szükségük. A Program keretein belül tehát ilyen elvárásoknak megfelelő határon túli magyar fiatalok felkutatására is törekszünk, és azok jelentkezését is várjuk, akik a jövőben szívesen közreműködnének magyarországi cégek külpiacra lépésében is.

– Államtitkár Úr említette, hogy a Kárpát Régió Üzleti Hálózatnak Kárpátalján, Ungváron is működik kirendeltsége. Össze tudná-e foglalni néhány szóban, hogy milyen kérdésekkel fordulhatnak a helyiek az ungvári irodához?

A Hálózat üzletfejlesztési irodákat foglal magába, melyek a Kárpát-medence kis- és középvállalkozásai között kívánják elősegíteni a kereskedelmi és befektetési kapcsolatok megerősítését. A kárpátaljai érdeklődők elsősorban magyarországi kereskedelmi lehetőségek, üzleti partnerek felkutatásában fordulhatnak segítségért az egyes kirendeltségek munkatársaihoz. A Hálózat naponta frissülő honlapján a helyi befektetési lehetőségek, szakmai rendezvények is publikálásra kerülnek, így érdemes azokat rendszeresen eljuttatni irodavezetőinkhez. Emellett üzleti találkozókat, szakmai fórumokat is rendszeresen szerveznek irodáink. Kárpátalján a következő ilyen rendezvényre június 19-én, Beregszászban kerül sor a II. Rákóczi Ferenc Főiskola konferenciatermében, ahová kárpátaljai magyar vállalkozók mellett magyarországi, erdélyi és felvidéki üzletembereket is meghívtunk. A négyoldalú üzletember-találkozóra szeretettel várunk minden érdeklődőt.

– Azok, akik szeretnének jelentkezni a Kárpát Régió Fiatal Vállalkozói Programra, hol találhatják meg a részletes pályázati felhívást?

A pályázati kiírás megtalálható a www.crbnetwork.eu honlapon, jelentkezni június 23-ig lehet. Ugyanitt megtalálhatóak a rendezvényeink programjai is.

bzs