Egyhetes jutalomtáborozás Velencén

2013. június 27., 08:20 , 650. szám

A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) a 2012–2013-as tanévben szervezett tantárgyi vetélkedők révén közel 3000 kárpátaljai iskolást mozgatott meg. A diákoknak megérte tanulni, hiszen a szorgos munkának komoly tétje volt: a legjobbaknak bizonyulók ugyanis a helyezetteknek kijáró oklevél mellett egy, a KMPSZ által szervezett egyhetes nyári jutalomtáborozáson is részt vehetnek. Tavaly az első turnus táborozói a Zánkai Gyermek- és Ifjúsági Centrumban pihenhették ki a tanulás fáradalmait, idén azonban változott a helyszín: a jutalmazottak Velencén (Magyarország) nyaralhatnak.

„Ezzel a velencei táborozással minden általunk szervezett tantárgyi vetélkedőnek az első öt helyezettjét jutalmazzuk: a kísérőtanárokkal együtt így összesen 43 fő nyaral majd június 23–30. között ezen a csodálatos fürdőhelyen, mely számos vonatkozásban a zánkainál is tartalmasabb programokat kínál – mondta el Berki Károly, a KMPSZ irodavezetője. – Maga a tábor közvetlenül a Velencei-tó partján van: a víz szinte csalogat egy kellemes fürdőzésre. Sportolási és kirándulási lehetőségek is rendelkezésre állnak: a táborozók felkereshetik pl. a Vörösmarty Mihály-emlékházat, vagy átruccanhatnak a szomszédos Agárdra. Bízunk abban, hogy minden résztvevő elégedett lesz Velencével.”

„Ti, akik most itt vagytok, megérdemelten utazhattok Velencére: a tantárgyi vetélkedőkön egymással vívott harcotokat most egy kollektív kirándulás váltja fel. Kívánom, hogy az út során barátkozzatok össze, s érezzétek jól magatokat: próbáljátok ki az úszást és a kenuzást, töltődjetek fel energiával. Vigyázzatok egymásra: ne feledjétek, egy csapat vagytok” – szólt az indulni készülő tanulókhoz Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke.

Az utazás és táboroztatás részletei és a gyerekek biztonsága kapcsán a szervezők megnyugtatták a szülőket: nem kell aggódniuk, gyermekeikre kiválóan képzett kísérőtanárok vigyáznak. A szülők még magyarországi mobil-elérhetőségeket is kaptak: ezeken keresztül naponta felhívhatják a kísérőtanárokat, friss információkhoz jutva így csemetéjük nyaralásának részleteiről.

A táborozásra jogosult tanulók mindegyike nagy örömmel és várakozással készült a velencei útra, mint azt az alábbi vélemények is mutatják. „Remélem, hogy jó lesz a tábor, és hogy sok új barátot szerezhetek” – mondta el az informatikavetélkedő első helyezettje, Baksa Erzsébet, a Csongori Általános Iskola tanulója. Uszkai Sándor, a Nagydobronyi Református Líceum földrajzvetélkedőn helyezést elért tanulója: „Még nem voltam Velencén, így ez az egy hét már ebből a szempontból is érdekes lesz számomra.” Szanyi Kálmán, a Nagydobronyi Középiskola 9. osztályos tanulója fizikából szerzett 1. helyezést: „Pihenést, feltöltődést és sok élményt várok ettől az úttól.” Benedek Tamás, a Nagydobronyi Középiskola tanulója, a fizikaverseny 3. helyezettje: „Tavaly a Balatonon volt alkalmam nyaralni, de Velencén még nem voltam soha: remélem, jól fog eltelni ez az egy hét, és hogy pozitív élményekkel térek haza.”

A KMPSZ ezenkívül Magyarország Oktatási Minisztériumának támogatásával július 21–28. között 16, augusztus 4–10. között pedig 101 gyereket nyaraltat Magyarországon: mindkét csoport egyhetes zánkai táborozáson vesz részt.

F.Zs.