Felavatták a biztonsági rendszert a Vereckei-hágón

Ezentúl kamerák figyelik a honfoglalási emlékművet

2013. június 27., 08:20 , 650. szám

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Magyarország Külügyminisztériumának támogatásával korszerű video-megfigyelőrendszert építtetett ki a Vereckei-hágón található magyar honfoglalási emlékmű körül. A megfigyelőrendszert június 20-án ünnepélyesen adta át rendeltetésének Takács Szabolcs, a magyar Külügyminisztérium helyettes államtitkára és Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke. Az avatóünnepségen többek között megjelent a Külügyminisztérium küldöttsége mellett Ljubka Katalin, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzetpolitikai Államtitkárságának osztályvezetője, Bacskai József, ungvári magyar főkonzul, Szalipszki Endre ungvári és Nagy Ignác beregszászi magyar konzulok, Gulácsy Géza, a KMKSZ alelnöke, valamint Pivkács Iván verbjázsi polgármester vezetésével hét környékbeli ruszin település polgármestere kisebb verbjázsi küldöttség kíséretében.

Az ünnepség elején Kovács Miklós elnök úr köszöntötte a megjelenteket, majd átadta a szót Takács Szabolcs helyettes államtitkárnak, aki köszönetet mondott a KMKSZ-nek, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának és a Vereckei-hágó tövében elterülő Verbjázs közösségének a megfigyelőrendszer kiépítéséért, valamint az ünnepség megszervezéséért. Ünnepi beszédében a honfoglaló hét vezér stratégiai látását méltatta, majd kijelentette: „Túl kell látnunk a Kárpátokon, ez ma is stratégiai kérdés Magyarország és az egész magyarság számára, ha meg akarunk maradni és gyarapodni akarunk, akkor nagyon pontosan kell látni egyrészt a szűkebb Kárpát-medencei világunkat, másrészt azt, hogy milyen lehetőségek kínálkoznak számunkra, és milyen veszélyek leselkednek ránk a nagyvilágban. A Kárpát-medencében kell, hogy dobogjon a szívünk, de a Kárpátokon túlra kell látnia a szemünknek… A magyar nemzet többi részének számos közös ügye van a kárpátaljai magyarsággal, de az egyik legfontosabb közös ügy maga Ukrajna. Érdekeltek vagyunk Ukrajna szuverenitásában, prosperitásában, biztonságában, Európához történő közeledésében és a magyar–ukrán együttműködés minden formájának és ágazatának fejlődésében, mert ez a kárpátaljai magyarság érdeke is egyben. Éppen ezért a magyar és az ukrán nemzeti érdekek egybeesnek, ezt üzenjük azoknak a szélsőségeseknek is, akik egymás ellenében próbálják a magyar és ukrán nemzeti érdekeket meghatározni, ennek jegyében félelmet kelteni és erőszakkal fenyegetni a kisebbségi helyzetű közösségekhez tartozókat. Azt üzenjük nekik, hogy váltsanak vágányt, mert az idő nem nekik, hanem nekünk dolgozik” – hangsúlyozta Takács Szabolcs, majd a Külügyminisztérium, a konzulátusok és a KMKSZ képviselői megkoszorúzták a honfoglalási emlékmű oltárkövét, végül mindannyian, az arra kiránduló beregszászi gimnazistákkal együtt elénekelték nemzeti imánkat, a Himnuszt.

A kivitelezők egy laptop segítségével megmutatták az érdeklődőknek a kamerák által továbbított képeket.

A megvalósult video-megfigyelőrendszer kapcsán Kovács Miklós lapunknak elmondta: „Ez a ma felavatott rendszer a magyar–magyar együttműködésnek is egy szép példája, hiszen egy magyar állami intézmény fontosnak tartotta, hogy a honfoglalási emlékmű őrzését megoldjuk, mi pedig kitaláltuk, hogy a XIX–XX. századi indulatokra XXI. századi módszerekkel próbálunk reagálni. Ez a történet példája lehet az itt élő magyarok és szlávok együttműködésének is, hiszen a kivitelezést ruszinok végezték, mégpedig nagyon jól.” A KMKSZ elnöke elmondta továbbá, hogy a most felavatott rendszer három magas oszlopból, a rajtuk elhelyezett nagylátószögű kamerákból, és éjjel mozgást érzékelve bekapcsoló reflektorokból áll, amelyek az áramot földalatti vezetéken keresztül kapják. A három kamera mindegyikének képén látható az emlékmű és egy másik kamera is. A kamerák által készített felvételek egyelőre a KMKSZ ungvári székházában és az ungvári magyar főkonzulátuson láthatóak, de hamarosan az interneten is láthatóvá teszik majd, hogy bárki bármikor megnézhesse, mi történik a vereckei honfoglalási emlékműnél.

Takács Szabolcs helyettes államtitkár külön köszöntötte a Beregszászi Magyar Gimnázium diákjait és tanárait, hangsúlyozva: „Nemzetünk nagyon fontos emlékművénél állunk most. Én arra biztatnék minden kárpátaljai magyar és nem magyar iskolát, hogy hozza el diákjait ide, mondják el a fiataloknak ennek az emlékműnek a jelentőségét, ismertessék történelmi súlyát, hangsúlyozva, hogy ez egy összekötő kapocs a magyar közösségek, illetve a magyar és az ukrán közösségek között.”

Végül hét környező hegyvidéki település polgármesterével folytattak megbeszélést a magyar diplomaták és a KMKSZ vezetői.

Badó Zsolt