A külföldi rendszámú autókkal állítólag csak 20 napig közlekedhetünk

Átverés-e az új ukrán vámszabály?

2013. július 5., 02:00 , 651. szám

Ukrajnában akár el is kobozhatják a helyi regisztrációval nem rendelkező gépjárműveket. Legfeljebb 20 napig közlekedhetnek szabadon a külföldi rendszámú autók az országban, azon túl bírságra kell számítaniuk a járművezetőknek – közölte minap a Szegodnya kijevi napilap internetes változata. A roadcontrol.org.ua portál viszont azt írja, hogy a vámhatóság eljárása jogtalan.

A járműveket a vámosok kobozhatják el a határon, ha azok 20 napnál tovább tartózkodtak ukrán területen – derül ki a Szegodnya cikkéből. A portál emlékeztet, hogy korábban egy egész évig lehetett közlekedni az országban a külföldi rendszámú autókkal. Ám idén március 5-én Ukrajna Állami Vámszolgálata módosította a „kereskedelmi gépjármű” fogalmát, csökkentve az ilyen autók ukrajnai tartózkodásának időtartamát.

Az intézkedés hátterével kapcsolatban a Szegodnya rámutat, hogy Európában igen előnyös áron lehet használt autóhoz jutni, például Lengyelországban akár már 2-3 ezer euróért is, ám az ukrajnai elvámolást követően az áruk legalább nyolcezer euróra nő. Miután külföldön az ukrán állampolgárok nem írathatják a nevükre a gépjárművet, eddig az volt a gyakorlat, hogy a vásárlók megpróbálták kijátszani a honi szabályozást, s szolgálati gépkocsiként behozni az országba. Miután pedig az itteni vásárlók a jelentős költségek miatt nem igyekeznek különösebben elvámoltatni az autót, továbbra is szolgálati kocsiként használták a járművet, aminek a közelmúltig az volt az egyetlen feltétele, hogy évente egy alkalommal valahol át kellett lépniük vele az európai határt.

A tavasszal megváltozott szabályozás értelmében azonban már csak a külföldi cégek tulajdonosai vagy társalapítói utazhatnak a határon túli rendszámú szolgálati autón egy évig, e cégek munkatársai számára ez a lehetőség csupán 20 napig adott – írja a Szegodnya. Az előírás ellen vétőknek bírságot kell fizetniük, amennyiben pedig megtagadják a bírság megfizetését, a járművet elkobozzák. A portál információi szerint a bírság mértéke az adózatlan minimális jövedelem tízszerese naponta.

Jogászok szerint a 20 napos kiutazási határidő kitolható, amennyiben a tulajdonos igazolni tudja, hogy önhibáján kívül nem állt módjában hamarabb elhagyni az országot, például azért, mert autója szerelőműhelyben volt, vagy maga szorult kórházi ellátásra – tudhatjuk meg a Szegodnya írásából.

A roadcontrol.org.ua portál viszont A külföldön regisztrált autók korlátlan ideig tartózkodhatnak Ukrajnában címmel közölt írásában azt állítja, a Szegodnya cikke célzatos félretájékoztatás, mely Ukrajna Állami Vámszolgálatának 2013. március 5-i levelén alapul, amelynek azonban nincs jogereje és mindössze a szolgálat egyik hivatalnokának véleményét tükrözi. A Szegodnya ennek a hivatalnoknak a véleményét tálalta a hatályos jogszabályok változásaként, bár a Vámkódex ebben a vonatkozásban egyáltalán nem változott – mutat rá a roadcontrol.org.ua.

„2004-ben Ukrajna csatlakozott az Isztambuli Konvencióhoz Az ideiglenes behozatalról, s attól kezdve Ukrajna köteles betartani a konvenció normáit, melyeknek rendelkezései felette álnak a nemzeti jogszabályoknak” – teszi hozzá a portál.

Az írás emellett rámutat: nincs jogalapja annak, hogy éppen 20 napi tartózkodást állapítsanak meg a külföldi regisztrációjú autóknak Ukrajna területén, s annak a megkötésnek sem, hogy ezeket a járműveket kizárólag a cégtulajdonosok vezethetik, miközben a munkatársaikra nem terjesztik ki ezt a lehetőséget.

„Ugyanakkor a Szegonya elhallgatta azt a tényt, hogy 2013-tól Ukrajna Állami Vámszolgálata jogsértő titkos rendeletet adott ki arra vonatkozóan, hogy minden külföldi autót kizárólag „10 napos tranzit” módban engedjenek Ukrajna területére lépni, bár a polgárok a határon bejelentik az „ideiglenes behozatal” módot, amit konkrétan feltüntet a Konvenció is. Azonban az Isztambuli Konvenciót megsértve a vámhatóság gyakorlatilag beszüntette az ideiglenes behozatal regisztrációját és megfosztott minden polgárt a lehetőségtől, hogy éljenek ezzel a joggal” – írja a portál.

A roadcontrol.org.ua az intézkedés hátterében a hazai gyártású járművek értékesítésének katasztrofális visszaesését gyanítja. Vagyis a portál szerint a vámhatóság jelen esetben csupán a hatalom eszköze, amellyel megakadályozzák, hogy Ukrajna polgárai külföldön bejegyzett járműveket használjanak.

A cikk rámutat arra is, hogy a tranzithatáridő megsértéséért a jogszabályok csupán bírságot írnak elő, a jármű elkobzását viszont nem, a Szegodnya írása tehát csupán kísérlet arra, hogy a bevételeik elesésétől félők ráijesszenek a lakosságra, amire nem egy alkalommal volt már példa korábban is. A lényeg, jegyzi meg a portál, hogy a járművezető a határon belépéskor meg van győződve arról, hogy gépkocsija az „ideiglenes behozatal” módba került, később azonban kiderül, hogy a vámhatóság „suttyomban” a „tíznapos tranzit” módban könyvelte el. Így természetes, hogy amennyiben a gépkocsivezető nem viszi ki az országból a szóban forgó járművet tíz napon belül, csak utólag értesül az eltérő bejegyzésről, s 8500 hrivnyáig terjedő bírság szabható ki rá.

A roadcontrol.org.ua azt tanácsolja mindazoknak, akik megszenvedték az ukrán vámhatóság eljárását, hogy mielőbb forduljanak az Emberi Jogok Európai Bíróságához, amire az ügyben született utolsó ukrajnai bírósági ítélettől számított hat hónap áll a rendelkezésükre.

ntk