A bakteriális vaginózis

2013. július 26., 02:00 , 654. szám

Nemrég átestem egy bélgyulladáson, melynek kezelésére antibiotikumokat szedtem, most pedig egy kicsit fáj a hasam alatti rész, és folyadék szivárog a hüvelyemből. Milyen betegségem lehet, és miként lehet azt megszüntetni? – érdeklődött szerkesztőségünknél egy nagypaládi hölgyolvasónk. Kérdéseire dr. Stul Ilona, a Nagyszőlősi Járási Kórház nőgyógyásza válaszol.

– A hölgy valószínűleg bakteriális vaginózisban szenved, ami nagyon gyakori, nem gyulladásos és nem fertőző betegség, minden nő életében legalább egyszer átesik rajta – fejti ki beszélgetőtársam. – A hüvelynek, mint nyílt, a külvilággal kapcsolatban lévő testüregnek, szüksége van az egészséges mikroflórára, olyan baktériumokra, melyek egyértelműen védő funkciót látnak el. A hüvely esetében ezt a szerepet a lakto-, és a bifidobaktériumok töltik be. Mellettük viszont olyan mikroorganizmusok is élnek a nevezett szervben, melyek a körülményektől függően védeni, de károsítani is tudják a hüvelyt, s ha felbomlik a lakto- és bifidobaktériumok, illetve a másik említett mikroorganizmus-csoport közötti egyensúly, az előbbiek száma csökkenni, az utóbbiaké pedig növekedni kezd, akkor az elszaporodó mikrobák már károsítják a szervet, és kialakul a betegség. A lakto, illetve a bifidobaktériumok életképességét a hormonális és az immunrendszer normális működése, többek között a női hormonok (ösztrogének) egészséges kiválasztódása tartja fenn. Az egyértelműen hasznos mikroorganizmusok pedig olyan anyagokat választanak ki, melyek biztosítják a hüvely normális pH-értékét, a hormonális és az immunrendszer megbomlása azonban oda vezet, hogy csökkenni kezd az említett baktériumok száma. Az antibiotikumok, illetve más gyógyszerek is ugyanezt idézhetik elő. S többnyire a bélrendszer működésétől is függ, hogy kialakul-e a betegség. A bélrendszer károsodása ugyanis előidézheti a bakteriális vaginózis kifejlődését.

– Milyen tünetekkel jár együtt a kór, s hogyan lehet megszüntetni a betegséget?

– A betegek rossz közérzetre panaszkodnak, csípő, viszkető érzést észlelnek az altestükön, enyhe alhasi fájdalmaik támadnak, hüvelyfolyás lép fel náluk, s általában megbomlik a menstruációs ciklusuk. A mikroszkópos bakteriológiai vizsgálat pedig kimutatja a lakto- és a bifidobaktériumok számának a csökkenését.

Mivel a bakteriális vagi­nózis nem gyulladásos betegség, szükségtelen az antibiotikumok használata. Fontos, hogy helyreállítsuk a hüvely normális pH-értékét, visszatelepítsük az egyértelműen hasznos mikroorganizmusokat, rendbe hozzuk a hormonháztartást, s ha szükséges, megerősítsük az immunrendszert. Élő lakto- és bifido­baktériumokat tartalmazó hüvelykúpot és hüvelytablettát kell helyezni a megbetegedett szervbe. A menstruációs ciklus megbomlása esetén hormonális készítményeket is felírunk, a szájon át bevevendő, az említett hasznos élő mikroorganizmusokat tartalmazó tablettákkal, kapszulákkal pedig lakto- és bifidobaktériumokat juttatunk a bélrendszerbe, hogy helyreállítsuk a belek normális működését. A terápia 7–10 napig tart. A betegséget fontos idejében kikezeltetni, hogy szövődményeként ne alakuljon ki hüvelygyulladás, mely a petefészekre is átterjedhet.

Lajos Mihály