A kijevi Dinamo szoros mérkőzésen nyert

Teltházas meccs Ungváron

2013. július 26., 02:00 , 654. szám

A Sahtar után a másik nagy ukrán kirakatcsapatnak számító Dinamo Kijev elleni meccsén is túl van az ukrán Premier Ligában az Ungvári Hoverla, és a papírformának megfelelően, Vjacseszlav Groznij együttese pont nélkül hozta le az első két találkozót. Pedig ha csak a gólhelyzeteinek felét értékesíti a Hoverla, akkor már aligha lenne „pontatlan” az együttes.

Szombat este igazi örömünnep uralkodott az ungvári Avangard stadionban, hiszen az Oleg Blohin vezette Dinamo Kijev érkezésére – no meg a hazai kedvencek bemutatkozására – majdnem telt házat jelentő 10 ezer főnyi nézőközönség gyűlt össze Kárpátalja legnagyobb sportlétesítményében. Fél órányi tapogatózó játék után egymásnak estek a csapatok. Előbb az egykori dinamós Liszenko mesteri fejesét hárította a már vert helyzetben lévő Koval kapus helyett a kapufa, majd Le Tallec szerezhette volna meg a vezetést a hazaiak számára, ha nem hibázik egy az egyben. Ellenben a másik oldalon két védelmi megingást könyörtelenül kihasznált Mbokani, a kijeviek legújabb gólzsákja, és a kongói csatár találataival máris kétgólos előnybe kerültek a vendégek.

Igaz, nem sokkal az első félidő vége előtt Truhin kozmetikázhatott volna az eredményen, de a beadásszerű lövésénél Koval segítségére most a felső kapuvas sietett.

Fordulás után is hajtott-küzdött a Hoverla, de egészen a 87. percig nem sikerült feltörni a vendégvédelmet. Ekkor egy beadásba a Dinamo holland válogatottja, Lens ért bele testhez szorított felkarral, de a játékvezetőnél ez az eset megért egy büntetőt. A 11-est az egyik új nyári szerzemény, Vitalij Balasov értékesítette. A hosszabbítással együtt hátralévő néhány percben az eredmény már nem változott, a Dinamo 2-1-re nyert.

Érthető, hogy a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón Groznij mester ismét az elpuskázott lehetőségeken bosszankodott, hiszen ha a Sahtar és Dinamo ellen kidolgozott nyolc gólhelyzetnek legalább a felét értékesíti az együttes, akkor most pontokkal várhatná a következő akadályt.

Az újonc FK Szevasztopol majdnem megfricskázta a Sahtart, hiszen a 77. percig 1-1-re állt a bajnok ellen, végül a hajrában győzött a nagyobb rutin és játéktudás. A donyeckiek mellett még a Dnyipro és a Metaliszt sem vesztett pontot, viszont a Hoverlához hasonlóan továbbra sincs pontja az ungváriak következő ellenfelének, a Tavrijának. A görög Jannisz Hrisztopoulosz által irányított, egykori válogatottakkal megspékelt szimferopoliak ezúttal a Voliny vendégeként kaptak ki. Érdekesség, hogy ez volt a forduló egyetlen hazai győzelme.

Eredmények: Ungvári Hoverla–Dinamo Kijev 1-2, Illicsivec Mariupol–Dnyipro 0-2, Arszenal Kijev–Metaliszt Harkiv 1-2, Metalurg Donyeck–Kárpáti Lviv 1-1, FK Szevasztopol–Sahtar Donyeck 1-3, Voliny Luck–Tavrija Szimferopol 1-0, Csornomorec Odessza–Vorszkla Poltava 1-1, Zorja Luhanszk–Metalurg Zaporizzsja 0-0.

A Dnyipro, a Sahtar és a Metaliszt áll a tabella élén egyformán 6 ponttal, az alsóházban a Hoverlán kívül sem a Tavrija, sem az Arszenal nem szerzett pontot.

Szombaton, a 3. fordulóban az ungváriak Szimferopolba látogatnak.

(tamási)