Kell-e félni az ingatlanközvetítőktől?

2013. augusztus 2., 02:00 , 655. szám

„Már hosszabb ideje képtelen vagyok eladni az örökségül kapott lakótelepi lakást, pedig nagy szükségem volna a pénzre. Ismerőseim azt tanácsolják, hogy forduljak valamelyik ingatlanközvetítő céghez, amelyik segíthet túladni a lakáson, de én félek, mert sokat hallottam szélhámosokról, akik elsősorban a hozzám hasonló idősebb, egyedülálló nőket igyekeznek megtéveszteni. Mit tanácsol, mit tegyek?”

– Arról, hogy igénybe veszi-e ingatlanközvetítő szolgáltatásait vagy sem, önnek egyedül kell döntenie. A jogász legfeljebb néhány tanácsot adhat azzal kapcsolatban, mire figyeljen, hogy ne váljék szélhámosok áldozatává.

Mindenekelőtt ne álljon szóba olyan ügynökkel, aki nem valamelyik ingatlanközvetítő cég munkatársa. Ezért legelőször is ellenőrizze, hogy van-e az illetőnek ügynöki szerződése, s érvényes-e, például nem járt-e le a határideje. Érdemes felhívni az ingatlanügynökséget is, s megtudakolni, hogy valóban ott dolgozik-e a szóban forgó személy. A legjobb azonban az, ha nem egy ismeretlennel kezd el tárgyalni a lakás eladásáról, hanem személyesen keresi fel az ingatlanközvetítő irodát és kér tanácsot, mert akkor saját szemével győződhet meg arról, hogy mennyire „komoly” a szóban forgó cég. Tanácsos olyan ügynökséget választani, amelyet azok az ismerősei is javasolnak, akiknek már volt dolguk az adott céggel, s pozitívak a tapasztalataik.

Ha megbízási szerződést köt a szóban forgó ügynökséggel a lakás eladására, figyeljen oda arra, hogy minden aláírandó dokumentumban fel kell tüntetni a közvetítő cég nevét, hivatalos címét, s nem egy egyszerű ügynök, hanem a szerződést aláírni jogosult, meghatalmazott személy nevét. Ahhoz, hogy az ingatlanügynöknek magának is joga legyen hasonló dokumentumok aláírására, rendelkeznie kell az ügynöksége által kiállított, aláírt és lepecsételt megbízólevéllel.

A lakás eladásáról folytatott megbeszélések, az alku során figyeljen oda arra, hogy kinek az érdekeit képviseli az ügyében eljáró ügynök. Ne feledje: az ügynök normális esetben abban érdekelt, hogy létrejöjjön az üzlet, gazdát cseréljen az ingatlan, vagyis arra kell törekednie, hogy a vevő és az eladó között kompromisszum jöjjön létre, amihez viszont elfogulatlannak kell lennie. Ha nem így jár el, ha elfogultnak tűnik, az annak a jele lehet, hogy hátsó szándékok vezérlik. Ilyenkor jobb elállni az üzlettől, de legalábbis tanácsos óvatosnak lenni.

Ahhoz, hogy az adásvétellel kapcsolatban utóbb ne merülhessenek fel problémák, megfelelően összeállított szerződésre van szükség. Lehetőség szerint törekedni kell arra, hogy az ingatlanközvetítő is vállaljon felelősséget a tranzakció jogszerűségéért. Sajnos, a legtöbb ingatlanközvetítő igyekszik kivonni magát az adásvételből, legfeljebb tanúként vesz részt az ügyletben. Általában csak a nagy ügynökségek vállalják az adásvétellel kapcsolatban esetlegesen felmerülő felelősséget, mivel ügynökeikre kockázatbiztosítást kötnek, azaz tulajdonképpen szükség esetén a cég fizet alkalmazottja hibáiért. Értelemszerűen egy ilyen ügynökség szolgáltatásai mindig drágábbak, mint a „zugirodáké”, de az általuk nyújtott garanciák sem lebecsülendők adott esetben.

Bármilyen nyomást gyakoroljanak is önre a szerződés mielőbbi aláírása érdekében, nem tanácsos elsietni a dolgot. Minden részletkérdést még az aláírás előtt kell tisztázni, ezért ne szégyelljen szükség esetén újra és újra kérdezni, tanácsot kérni. Az adásvételi szerződést célszerű átnézetni egy kívülálló, független jogásszal, ügyvéddel, aki szintén adhat tanácsokat arra vonatkozóan, miként kerülheti el ügyfele az esetleges kellemetlenségeket.

hk