Ungvári strandkörkép

2013. augusztus 20., 15:35

– Ungvári „strandok” – komédia, borzalmak és vadnyugat címmel, Krisztina Bikljan tollából hosszabb írás jelent meg a napokban a Karpatszkij Objektív c. lapban. A cikkben az újságíró annak igyekezett utánanézni, hogy most, a strandidény csúcspontján milyen körülmények fogadják az ungvári Ung-parton felfrissülni vágyó embereket. Az alábbiakban rövidítve közöljük az írást.

– Ezt strandnak nevezni túlzás – fejti ki egy idős férfi a Botanikus parton található strandon. – A terület nincs kiépítve, az öltözőt illemhelyként használják, nyugágyak, WC-k, zuhanyozók pedig nincsenek.

– Azért jövünk ide, mert nincs más hely, ahová mehetnénk – magyarázza egy fiatalasszony. – A szemetet néha eltakarítják, a víz pedig nem nagyon sekély, lehet benne úszkálni.

– Az Egyetemista parton szemétkupacok és bozótok terpeszkednek, a Kijevi parton viszont nagyobb tisztaság uralkodik. Ám a köves talaj miatt az utóbbi hely sem alkalmas strandolásra.

A Szláv part az egyik legnépszerűbb ungvári strand.

– Az unokámmal együtt gyakran kijárok ide fürödni – mondja Olga. – Nyugodt vagyok a gyerek miatt, mert a víz sekély. Valamikor kígyó is volt erre, de hál’ Istennek, az idén még egyet sem láttam.

A Győzelem parkban hullámzó tó közelében szemétkupacokkal és bozótosokkal találkozhatunk. A vízben a nitrátok és az ammónia szintje jóval magasabb a megengedettnél, ezért nem ajánlott, hogy fürödjenek, illetve horgásszanak a tóban. Ennek ellenére jelenleg is fürdenek és horgásznak ezen a helyen…

A Fekete-tó partjától nem messze szeméttelep éktelenkedik. A terület sivár és elvadult.

– Tíz évvel ezelőtt én is fürödtem itt, de amióta láttam, hogy elpusztult állatok tetemeit dobálják a tóba, már a lábam se teszem be a vízbe – fejti ki egy arra járó férfi.

A radvánci bányatónál szabadstrand, illetve fizetett strand is működik.

– Itt civilizált körülmények között lehet pihenni – magyarázza az utóbbi tulajdonosa, Varga Viktor. – Vannak nyugágyaink, napernyős asztalkáink, WC-nk, zuhanyozónk. A bárban pedig csak alkoholmentes hideg italok kaphatók.

A cikkíró viszont észreveszi, hogy a bárban sört is lehet venni, pedig a napozó, felhevülő testű embert még az alacsony alkoholtartalmú italtól is rosszullét foghatja el…

Jó lenne, ha az Ungvári Városi Tanács figyelmet fordítana a strandok kérdésére, hogy kulturált és biztonságos körülmények között lehessen a vizek partján pihenni – zárja sorait Krisztina Bikljan.

Fordította: L. M.