Azarov: „Az autonóm fűtés időzített bomba”

2013. szeptember 5., 09:03 , 660. szám

A közeljövőben ellenőrizni szándékoznak azokat a lakásokat, amelyekben autonóm fűtési rendszert alakítottak ki – jelentette a Karpatszkij Objektív. A kormány azt szeretné tisztázni, vajon megfelelnek-e a gáztüzelésű fűtőegységek az épületek műszaki adottságainak.

A kormányzati szándékot azzal hozzák összefüggésbe, hogy gyakoribbakká váltak a robbanások a lakóházakban. Erről Mikola Azarov miniszterelnök tájékoztatott a közelmúltban saját Facebook-oldalán.

„Jelenleg nagyon súlyos helyzettel nézünk szembe, miután olyan épületekben szereltek fel gázberendezéseket, amelyekben nincs megfelelő szellőzés, huzat. Az elmúlt néhány évben több mint 20 baleset következett be” – mutatott rá Azarov.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a kazánok felszerelése az arra alkalmatlan épületekben megannyi időzített bombát jelent. Ezenkívül, a kialakult helyzet a központi fűtőházak gazdaságosságának romlásához vezetett – tette hozzá.

„Képzeljék el, hogy a fűtőház több emeletes épületet fűt, a lakosok egyharmada áttért az autonóm fűtésre, kétharmada pedig továbbra is kapja a forró vizet és a fűtést. A kapacitás és a ráfordítás változatlan maradt, miközben egyharmadával kevesebb befizetés folyik be. Íme egy példa arra, amikor egy abszolút rövidlátó döntés nemcsak gazdasági veszteséget okozott, hanem, sajnos, tragédiákat is” – jelentette ki Azarov.

A többszintes épületek többsége Ungváron a szovjet időkben épült, s tervezésükkor nem vették figyelembe az autonóm fűtési rendszer kialakításának lehetőségét. A kéményes, nyílt égésterű, avagy atmoszferikus kazánokban az égési folyamat az úgynevezett természetes léghuzatnak köszönhetően zajlik. Az égéstermékek a kéménybe távoznak. Az autonóm fűtőrendszer kialakítása a szellőzőrendszer átalakítása nélkül így tragédiához vezethet.

Ungvár szinte teljes egészében áttért az autonóm fűtési rendszerekre. Nincs visszaút, hiszen a központi fűtési rendszer egykori kazánházai már nem működnek. A megyeszékhely 40 millió m3 földgázt takarít meg így egyetlen fűtési idény alatt, s már évek óta rendesen fizet a gázért. Ezzel a város és a lakosság is nyert. Az autonóm fűtési rendszerek tulajdonosai tökéletesen meg vannak elégedve, hiszen maguk dönthetik el, hogy mikor takarékoskodnak, s mikor fűtik jobban a lakásukat.

De ha „fentről” megérkezik az utasítás a lakóházak ellenőrzésére, az nyugtalanságot vált ki az egyszerű polgárokból, akik minden bürokratikus és pénzügyi nehézséget leküzdöttek annak érdekében, hogy kialakíthassák otthonaikban az autonóm fűtési rendszert. Aztán majd fizethetik a bírságokat vagy a kenőpénzt borítékban, hogy meg ne fagyjanak télen? – teszi fel a kérdést végezetül a lap.

(Karpatszkij Objektív/Kárpátalja)