Évente 600 kárpátaljai kéri a magyarországi nyugdíjat

2013. október 3., 02:53 , 664. szám

Mihajlo Popovics, a Kárpátaljai Megyei Állami Adminisztráció (ODA) helyettes vezetője Ungváron találkozott Mészáros Józseffel, a magyar Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság vezérigazgatójával – jelentette az ODA sajtószolgálata. A találkozón ugyancsak részt vett Valentina Mikitenko, az Ukrán Nyugdíjalap igazgatóságának helyettes vezetője, továbbá Anasztaszija Pentek, az Ukrán Nyugdíjalap kárpátaljai megyei főhivatalának vezetője.

A találkozóról beszámoló híradás szerint Magyarországról évente több mint 600 megkeresés érkezik a biztosítási idő igazolására vonatkozóan, amit azután figyelembe vesznek az ottani nyugdíj megállapításakor. Az Ukrán Nyugdíjalap kárpátaljai regionális hivatala eddig több mint 7000 személy számára készítette el az erre vonatkozó dokumentumokat.

Mihajlo Popovics meggyőződésének adott hangot, hogy a két fél közös erőfeszítéseinek köszönhetően sikerül tovább javítani az ukrán és magyar polgárok kiszolgálásának minőségét a nyugdíjbiztosítás terén tekintettel arra, hogy a határ közelsége miatt jelentős számú magyar él Kárpátalján, s kárpátaljaiak is kiutaznak Magyarországra.

Mészáros József arra hívta fel a figyelmet, hogy a két fél együttműködésének színvonala az elmúlt években jelentősen nőtt, s érdekeltek a közös munka folytatásában ukrán partnereikkel – áll egyebek mellett az ODA sajtószolgálatának közleményében.

(Karpatszkij Objektiv/Kárpátalja)