Verespatak: folytatódtak a tüntetések

2013. október 3., 02:53 , 664. szám

Bukarestben több mint 15 ezren vonultak utcára a ciántechnológiás bányaberuházás ellen, Verespatakon viszont több száz helybeli szorgalmazta a kitermelés mielőbbi megkezdését.

A beruházást ellenzők sorozatban a huszonkettedik napja vonultak utcára vasárnap. A tüntetők hétvégén vettek részt nagyobb számban a megmozduláson. Szombaton például mintegy 5-6 ezer fiatal vont élőláncot a román parlament köré a beruházás elleni tiltakozásként.

A tüntetések szeptember 1-jén kezdődtek, azt követően, hogy a román kormány a parlament elé terjesztett egy törvénytervezetet, amely elősegíti a tervezett ciántechnológiás bányaberuházás elindítását.

Vasárnap Bukarestben 15 ezren tiltakoztak a beruházás ellen, és más romániai váro­sokban is szerveztek hasonló megmozdulásokat, így összesen több mint 20 ezren kérték a bányanyitási terv elutasítását.

Verespatakon ugyanakkor több száz bányász szorgalmazta a beruházás jóváhagyását és a kitermelés mielőbbi elkezdését.

Az erdélyi településre látogatott vasárnap Valeriu Zgonea, a román képviselőház szociáldemokrata párti elnöke, aki a beruházást ellenzőket felszólította arra, hogy javasoljanak konkrét és életképes alternatívát a verespataki emberek megélhetésére, hiszen az erdélyi településen nagyon nagy a munkanélküliség.

A helyszínen a beruházást tervező Rosia Montana Gold Corporation illetékesei elmondták, hogy a beruházás több mint 2 ezer munkahelyet biztosít a környéken élő embereknek, emellett a beruházó vállalta, hogy kétszeresére növeli a környezet rehabilitálására fordítandó pénzösszeget, amely 56 millió euró lesz, pénzt fordít a kommunizmus idején végzett kifejtés nyomán keletkezett, és azóta is folyatódó környezetszennyezés felszámolására, akárcsak a térség örökségének megóvására.

A 70 százalékos parlamenti többséggel kormányzó Szociáldemokrata Szövetségben (USL) megoszlanak a beruházással kapcsolatos vélemények: a szociáldemokraták támogatják a bányaprojektet, a liberálisok ellenzik. Ezért parlamenti különbizottság felállításáról határoztak, amit el is fogadott a parlament. A különbizottság tagjai ellátogatnak Verespatakra, ahol találkoznak a beruházást támogató bányászokkal és a projektet ellenző civil szervezetekkel is.

(MTI/Kárpátalja)