Négy járás focistái versengtek az Árpád-kupáért

2013. október 24., 08:20 , 667. szám
A legifjabbak

Idén a szokásosnál is sikeresebb volt a Tiszacsomán immár kilencedik alkalommal megrendezett Árpád-kupa labdarúgótorna, melyet október 19-én a KMKSZ megyei, járási és helyi szervezete szervezett a honfoglalási rendezvénysorozat részeként. A tornára három kategóriában összesen 14 csapat nevezett be, ami azt jelenti, hogy több mint száz focista rúgta a pályán a lasztit: mind a csapatok létszáma, mind a játékosok aránya kimagasló a torna történetében.

Köszöntőjében Sin József, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének (KMKSZ BKSZ) elnöke elmondta: „A sport, a testedzés, a jó fizikai erőnlét nélkülözhetetlen a mindennapokban, hiszen hozzásegít bennünket munkánk elvégzéséhez, az egészség megőrzéséhez – mondta a KMKSZ BKSZ elnöke. – Tudták ezt már honfoglaló őseink is, akik gyalogosan és lóháton gyakorlatozva, folyamatosan edzették magukat, s ezen edzettség révén tudtak hatalmas távolságokat megtenni, illetve a honfoglalást megvalósítani.” Sin József elmondta még, hogy az idei alkalom valóban megyei focitornának mondható, hiszen a Beregszászi járás településeinek focistái mellett még három másik járásból is érkeztek csapatok: így pl. az ungvári járási Nagydobronyból, a munkácsi járási Makarjáról, valamint a nagyszőlősi járási Tiszaújlakról.

A torna házigazdájaként köszöntötte a csapatokat Rácz János, a KMKSZ Tiszacsomai Alapszervezetének elnöke, majd a sportszerűség és a barátság fontosságára hívta fel a figyelmet Heé Roland, a KMKSZ Beregújfalui Alapszervezetének elnöke, járási tanácsi képviselő. Köszöntő szavakat mondott Kovács Szvitlana, Tiszacsoma polgármestere is.

Az idei torna újdonsága volt az is, hogy a korábbi két kategóriával ellentétben idén három korcsoportban – „kölyök” (6–12 év), ifjúsági (12–15 év) és „öregfiúk” – versengtek a csapatok. Az öregfiúkból alakult csapatokkal szembeni követelmény volt, hogy csak azok rúghatnak labdába, akik már elmúltak 35 évesek, illetve nem igazolt játékosok.

Változatos, gólokban és gólhelyzetekben bővelkedő mérkőzéseket láthatott a közönség, melynek eredményeként végül a „kölyök” kategóriában Kisbégány csapatáé lett a kupa. Második helyezett Tiszacsoma, harmadik Nagybégány lett. Pocsai Ákos és Bidzilja Márk játéktudása, míg Homa Olivér kapusi teljesítménye alapján részesült különdíjban.

A legidősebbek részvételével zajló mérkőzések során a beregújfalui „öregfiúk” bizonyultak a legjobbaknak, második Csetfalva, harmadik pedig Bene csapata lett. Az „öregfiúk” legjobbja a kígyósi Csatlós Csaba lett.

A torna utolsó mérkőzéseit az ifjúsági kategória csapatai vívták egymással, s a döntőben Makarja és Kígyós csapata csupán tizenegyesrúgásokkal tudta eldönteni az első hely sorsát. Ebben végül a munkácsi járási együttes bizonyult jobbnak: a kígyósiak vigaszdíjként vitaminbomba-csomagot kaptak a szervezőktől.

A tornát értékelve Sin József köszönetet mondott a csapatok részvételéért, reményét fejezve ki, hogy jövőre újra ugyanitt találkozhatnak a tizedik, azaz jubileumi Árpád-kupán.

Végezetül ízletes bográcsgulyás várta a játékosokat, melyből sokan repetáztak.

A rendezvényt Magyarország Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériuma támogatta.

F.Zs.