Várnagy Andrea és Farkas Zsolt zongorakoncertje

2013. november 14., 08:41 , 670. szám

November 7-én Beregszászban, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán (KMF) nagy sikerű zongorakoncertet adott Várnagy Andrea és Farkas Zsolt zongoraművész. A művészházaspár fellépésére Magyarország Beregszászi Konzulátusának szervezésében került sor, melyre a Beregszászi járás középiskolásait hívták meg.

Várnagy Andreáról és Farkas Zsoltról nyugodtan elmondhatjuk: ritka lehetősége az életnek, ami megadatott nekik, hiszen házaspárként az életük, míg zongoraművészként a hivatásuk is közös. És komoly közös életcéljuk is van: manapság, amikor a komolyzene és az irodalom szeretete kezd háttérbe szorulni, hosszú évek óta azon munkálkodnak, hogy megmutassák ezek szépségét, különösen a legfogékonyabbaknak, a gyermekeknek. A misszió nem korlátozódik pusztán az anyaországra: a határon túli nemzetrészekre – köztük Kárpátaljára – is igyekeznek eljutni. Örvendetes, hogy szűkebb pátriánkat nem először tisztelik meg jelenlétükkel: tavaly megyénk több településén tartottak előadást.

A házaspár minden ilyen előadás alkalmával külön tematika szerint állítja össze a verses-zenés programot, így történt ez most is. „Sokat gondolkoztunk azon, hogyan és milyen témával szerezzünk nektek, kárpátaljai középiskolásoknak egy vidám, a zene szeretetére buzdító órát – mondta a gyerekeket köszöntve Várnagy Andrea. – Végül úgy döntöttünk, hogy az élet állomásait mutatjuk be nektek ...” A művésznő elmondta, hogy előadásuknak a Földi mese címet adták.

A verseket és zongorajátékot magába foglaló műsor interaktív volt: a gyerekeket igyekeztek megszólítani és elbeszélgetni velük. A művészek a jelenlévők számára szimpatikusnak bizonyultak, nem meglepő tehát, hogy végül vastapsot kaptak.

F.Zs.