Gajdos István volt cége szennyezné Beregszászt

Engedélykérés szennyezőanyag-kibocsátáshoz

2013. november 28., 08:09 , 672. szám

A Beregszász című újság no­vember 15-én megjelent számában Engedélyt kér címmel olvashatjuk a Numinátor Kft. igazgatóságának közleményét, amelyben „szennyezőanyag kibocsátásához” kéri Gajdos István korábbi polgármester volt cége a lakosság beleegyezését. Az említett vállalat: „a város északnyugati részén lévő beregszászi lelőhelyről kíván homokot kitermelni”. A közlemény szerint: „Légszennyező forrásokat a homokbányán dolgozó erőgépek és teherautók fognak képezni”. A cég és a város vezetői a lakosságot arra kérik: „Ellenvetéseiket, panaszaikat, javaslataikat küldjék meg a városháza Beregszász, B. Hmelnickij út 7., vagy a cég címére (Beregszász, Tervező u. 6A. (tel.: 4-22-01)) egy hónap leforgása alatt.

Megkérdeztük az ügyben Horkay Sámuelt és Orosz Gézát, KMKSZ-es városi tanácsi képviselőket, hogy mit is takar ez a meglepő engedélykérés.

Orosz Géza: „A homokbányászattal 1998 és 2005 között már voltak gondok. A Füzes utca és a Munkás utca lakói már akkor panaszkodtak, hogy elapadt a víz a kutjaikban, illetve arra is jártak a nagy homokot szállító nagyteljesítményű teherautók, ami miatt megrepedeztek a házak falai, süllyedni kezdtek a fundamentumok, és nyáron, száraz időben a gépkocsikról lehulló homok, illetve a kipufogógáz erős levegőszennyezést okozott. Az előző összehívású képviselőtestület napirendjén többször is szerepelt a homokbányászat kérdése. Kiderült, hogy akkor nem is volt minden rendben a Numinátor Kft. okirataival, nem ennek a cégnek a nevére volt kiadva a kitermelési engedély. A városi tanács végül 2005-ben úgy határozott, hogy meg kell szüntetni a bányászati tevékenységet, mert közel van a lakóterületekhez. Ezt a határozatot eljuttatták az adófelügyelőségnek, a rendőrségnek és az ügyészségnek is, de a hivatalos szervek a városi tanács határozata ellenére nem tettek ebben a kérdésben semmit. Tehát valójában a homokkitermelés a mai napig folyik. Ugyanis a Numinátor Kft. korábbi tulajdonosa, Gajdos István 2006 tavaszán Beregszász polgármestere lett, és attól a pillanattól kezdve az egykori cégével kapcsolatos problémák fel sem merülhettek, hisz ők mindent el tudtak intézni. A Beregszászi Városi Tanács legutóbbi ülésén a testület elé terjesztették, hogy mostantól legálisan szeretnék folytatni a homokbányászatot, de nemcsak a bánya mostani területén, hanem további 16 hektárnyi mezőgazdasági területet szeretnének bányászati célra hasznosítani, amit kérnek a várostól. Mi, a KMKSZ-frakció tagjai nem támogattuk a környezetszennyezést, de a képviselőtestület igen, megadta a kibővített területre a kitermelési engedélyt, és egyben eltörölte a tanács homokbányászattal kapcsolatos korábbi határozatait.”

Horkay Sámuel, a KMKSZ Beregszászi Városi Tanácsi Frakciójának vezetője: „Ezúton is felhívnám a beregszászi polgárok figyelmét arra, hogy tiltakozzanak, míg nem késő, írják meg leveleiket a városi tanácsnak és a Numinátor cégnek, mert ha összefogunk, akkor lehetnek eredmények, egyébként nyelhetjük együtt a repedező házfalaknál a port és a kipufogógázt. Tartsuk be az egy hónapos határidőt, mert ha hallgatunk, nem tiltakozunk, az a beleegyezést jelenti.

Most is szennyezik a levegőt, de a mostaninál sokkal több környezetszenyezéssel járna a jelenleginél nagyobb területen, nagyobb ütemben beinduló homokbányászat.

Az UMDSZ-vezetők kampányszövegeiben csak szépet és jót olvashattak a választópolgárok arról, hogy igazi turistaparadicsomot csinálnak Beregszászból. De ez is egy „gyönyörű” példája annak, amikor egy szűkebb kör, illetve egyes üzletelő politikusok saját üzleti érdekeit a közérdek elé helyezi.”

dózsa