Veszélyes játékok

2013. december 5., 08:33 , 673. szám

„Igyekszünk természetes anyagokból készült, az egészségre nem káros játékokat vásárolni gyermekeinknek, ez azonban nem mindig sikerül. Minap egy fából készült, kellemes színű gőzmozdonyra esett a választásunk az egyik boltban. Mikor azonban a kisfiunk otthon a szájába vette a játékot, arról azonnal leoldódott a festék, s a fél arcát, kezét elszínezte. Ott, ahol a festék a bőrrel érintkezett, rövidesen vörös pöttyök jelentek meg, amelyek csak néhány nappal később, az orvostól kapott kenőcs hatására múltak el. Arra lennénk kíváncsiak, miként kerülhetők el az efféle veszélyes »kalandok«, szabályozza-e egyáltalán valami a játékárusok tevékenységét, illetve számíthatunk-e valamiféle kártérítésre a gyatra játékért, s az ijedelemért, amit a kiütés megjelenése okozott?”

– Ha játékot vásárolunk, ne legyünk restek elkérni az eladótól az adott termék minőségi tanúsítványát, amelynek saját regisztrációs számmal kell rendelkeznie, s az érvényességi idő is fel kell, hogy legyen tüntetve a dokumentumban.

Ezenkívül A játékok állami egészségügyi szabályai és biztonsági előírásai a gyermekek egészségéért értelmében, melyeket a legfőbb állami tisztiorvos hagyott jóvá 12. számú, 1998. 12. 30-i rendeletével, országunkban csak azok a játékok gyárthatók és értékesíthetők, amelyek mintapéldányait, s normatív dokumentációját jóváhagyták a tisztiorvosi szolgálat illetékes szervei. Vagyis a gyermekjátékok eladójának rendelkeznie kell a tisztiorvosi szolgálatnak az adott termékre kiadott engedélyével (higiéniai tanúsítványával) is.

Ugyancsak jó tudni, hogy minden játékot saját, eredeti és sértetlen csomagolásában kötelesek forgalomba hozni a kereskedők, amelyen kötelező feltüntetni bizonyos adatokat, így egyebek mellett a termék rövid leírását, ismertetőjét, a gyártó nevét és címét is, s mindezt államnyelven, tehát ukránul. Szintén mellékelendő a játék használati útmutatója, amely felhívja a figyelmet az esetleges veszélyekre, kockázatokra is. Ezen felül, az eladónak a termék bemutatására egy külön példánnyal kell rendelkeznie az üzletben.

Amennyiben tehát egy termék sem minőségi, sem higiéniai tanúsítvánnyal nem rendelkezik, azon az állam nyelvén megadott kötelező információk nem találhatók meg, nagy valószínűséggel valamilyen csempészáruról lehet szó. Ha pedig ilyen terméket vásárolunk, azzal kockázatot is vállalunk.

Ha mégis megtörtént a baj, a vásárlónak jogában áll panaszt tenni az illetékes állami felügyeleti szerveknél, például a tisztiorvosi szolgálatnál, a szabványügyi hivatalnál, a fogyasztói szolgálatnál. Arra is lehetőség van ilyen esetben, hogy a károsult a bíróságon keresztül kártérítést követeljen a tisztességtelen eladótól vagy gyártótól az okozott anyagi és erkölcsi kárért. Erre az esetre célszerű megőrizni a játékot, annak csomagolását, illetve a vásárlást igazoló dokumentumot, ami általában a fizetési csekket jelenti.

hk