XX. Bolyai János matematikai vetélkedő Munkácson

Jubileum a Rákóczi-középiskolában

2013. december 19., 08:50 , 675. szám

1802. december 15-én Kolozsváron született Bolyai János, az egyik leghíresebb magyar matematikus, a „geometria Kopernikusza”, a modern matematika atyja. A híres matematikus emlékének adózva a Munkácsi 3. Sz. II. Rákóczi Ferenc Középiskola éves rendszerességgel, Bolyai János születésnapjához igazítva nemzetközi matematikai vetélkedőt szervez. Erre legutóbb december 14-én, szombaton immár huszadik alkalommal került sor.

Ezen a jubileumi versenyen a Munkácsi 3. Sz. II. Rákóczi Ferenc Középiskola, a Bátyúi Középiskola, a Beregszászi Magyar Gimnázium (BMG), a Kaszonyi Középiskola, a Nagyberegi Református Líceum, a Tiszakeresztúri, illetve a Gyulai Általános Iskola, valamint Munkács több ukrán tanintézményének tanulói mellett részt vettek a budai Rákóczi Gimnázium, a sárospataki Árpád Vezér Gimnázium, a dabasi Táncsics Ferenc Gimnázium, valamint a mátészalkai Esze Tamás Gimnázium versenyzői is: 8–11. osztályos korcsoportban összesen 86 versenyző vetélkedett egymással.

Köszöntőbeszédében Schink István, a Munkácsi 3. Sz. II. Rákóczi Ferenc Középiskola igazgatója a tanintézmény történetében jelentős eseményként értékelte ezt a napot. Rámutatott: húsz év nem kis idő, s a verseny amellett, hogy a tanulók elméjét és felkészültségét pallérozta, kitűnő lehetőséget jelentett arra, hogy az évek során a kárpátaljai és anyaországi tanintézmények között szoros baráti kapcsolatok is kialakuljanak. Az igazgató köszönetet mondott a budapesti Rákóczi Szövetségnek, a munkácsi Rákóczi Ferenc Jótékonysági Alapítványnak és a budai Rákóczi Gimnáziumnak a verseny lebonyolításához nyújtott támogatásért.

Kicska György, a Munkácsi 3. Sz. II. Rákóczi Ferenc Középiskola tanára, a vetélkedő főszervezője a verseny lebonyolításának menetét ismertette. A feladatok a négy korcsoport (8–11. osztály) által tanult tananyaghoz illeszkedtek: mindegyik korosztályban négy feladatot kellett három óra alatt megoldani.

A szervezők a versenyt követően „oldódásként” városnézésre invitálták a résztvevőket, melynek alkalmával megtekintették a város keleti részén található, a kendereskei magaslaton lévő Feszty-panorámakilátót is.

Időközben a zsűri „láttamozta” a feladatlapokat. Az összesítés alapján az eredmények a következők:

8. osztály: 1. Gálymiz Makszim (Munkácsi 16. Sz. Középiskola), 2. Radik Vaszil (Munkácsi 16. Sz. Középiskola), 3. Tar Zoltán (BMG); 9. osztály: 1. Bubrják Artúr (Munkácsi 16. Sz. Középiskola), 2. Héder Ágota (Tiszakeresztúri Általános Iskola), 3. Fedorszki Ádám (BMG); 10. osztály: 1. Zsitko Viktor (Munkácsi Jogi Líceum), 2. Iváncsó Rebeka (mátészalkai Esze Tamás Gimnázium), 3. Filatova Valéria (Munkácsi 11. Sz. Középiskola); 11. osztály: 1. Szilágyi Gábor (BMG), 2. Lőrinc Orsolya Réka (dabasi Táncsics Mihály Gimnázium), 3. Molnár Adrián (BMG). A helyezettek tárgyjutalomban részesültek és több dicsérő oklevél is kiosztásra került. Ezenkívül minden korosztályban a legjobban teljesítő kárpátaljai magyar diák a Rákóczi Ferenc Jótékonysági Alapítvány különdíját vehette át.

F.Zs.