Ne halogassák a regisztrációt

Történelmi lehetőség a 2014-es választás a magyarság számára

2014. január 23., 05:43 , 680. szám

Kárpátaljára látogatott Hidvéghi Balázs, a Magyar Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának alelnöke, a Fidesz külhoni magyarokért felelős stratégiai igazgatóhelyettese, aki háromnapos látogatása során a közelgő magyar országgyűlési választásokkal kapcsolatosan felmerült kérdésekről, így elsősorban a regisztrációról tájékoztatta a helyi magyarság vezetőit Ungváron, Munkácson és Beregszászban. Ugyanezekről a kérdésekről folytatott tárgyalásokat az ungvári és beregszászi magyar diplomáciai missziók vezetőivel, a kárpátaljai magyar egyházak, oktatási intézmények vezetőivel, valamint találkozott a kárpátaljai magyar médiumok főszerkesztőivel és más személyiségekkel. Arra kértük Hidvéghi Balázs képviselő urat, hogy lapunkon keresztül is tájékoztassa a Kárpátalján élő magyar állampolgárokat, mit kell tenniük, ha élni akarnak az őket megillető választójoggal.

– A Magyar Országgyűlés igen jelentős döntést hozott azzal, hogy a magyar állampolgárság egyszerűsített megszerzése mellett lehetővé tette a világ különböző pontjain élő magyar állampolgárok számára, hogy közvetlenül is részesei legyenek honi dolgaink intézésének, és részt vegyenek a parlamenti választáson – mondta Hidvéghi Balázs. Tudjuk, hogy az érzelmi kötődés, az együvé tartozás érzése a teljes jogú állampolgárságban testet öltve több százezer új nemzettársunknak tette világossá és egyértelművé, hogy a haza magáénak vallja őket, és számíthatnak a hazára. Ezt jól értik a kárpátaljai magyarok is, akik tudatában vannak, hogy az anyaország felé immár nekik is kötelességük van. Az állampolgárság biztosította előnyökkel teljesen természetes módon élnek, és nyilvánvaló, hogy előttük sem kétséges: nemzeti érdek, hogy minél több külhonban élő magyar állampolgár szavazatának leadásával fejezze ki akaratát az ország jövőjével kapcsolatban. Minél magasabb lesz a részvétel, annál nagyobb súllyal esik majd latba külhoni magyarjaink véleménynyilvánítása.

A magyar kormány azt szeretné, hogy a tavaszi országgyűlési választás az egész magyarság ünnepévé váljon, hiszen 104 év után először lesz lehetősége minden magyarnak a Kárpát-medencében, hogy képviselőt küldjön a budapesti országgyűlésbe. A választás az összetartozás, az egymásért érzett felelősség megélésére és a cselekvésre ad alkalmat. A közös ügyeinkben való közös döntés esélye nyílik meg azzal a szerzett joggal, amit a szavazati jog jelent. Ezért a magyar kormány minden eszközzel szeretné buzdítani a külhoni magyarokat, hogy vegyenek részt a 2014-es parlamenti választásokon.

A választások szempontjából az állandó magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárok számára nem szükséges regisztráció. A tartózkodási hely (közismertebben: az ideiglenes lakóhely) nem számít lakóhelynek. Vagyis a bejelentett állandó magyarországi lakóhellyel nem rendelkező külhoni állampolgárok választási részvételéhez elengedhetetlen az előzetes regisztráció. Ennek több módja lehetséges Kárpátalján is. A legegyszerűbb, ha valaki a Nemzeti Választási Iroda honlapján (www.valasztas.hu) az interneten keresztül regisztrál, de regisztrációs formanyomtatványokhoz az ungvári főkonzulátuson vagy a beregszászi konzulátuson is hozzá lehet jutni. Ez utóbbi esetben a kitöltött regisztrációs nyomtatványt legegyszerűbb a külképviseleteken leadni.

– Kikkel egyeztet mostani háromnapos kárpátaljai látogatása során?

Kárpátaljai utamon a kárpátaljai magyar társadalmi szervezetek és az egyházak vezetőivel, valamint a kárpátaljai politikai és társadalmi élet több személyiségével, a magyar médiumok főszerkesztőivel találkoztam, és Balazséron részt vettem a református lelkészek gyűlésén.

Szeretném hangsúlyozni, hogy a tájékoztatásban és szavazásra való mozgósításban mindenkit egyformán partnernek tekintünk a határon túl: a magyar politikai pártokat, egyházi és civil szervezeteket, a magyar nyelvű sajtót.

A magyar kormány nemcsak az állampolgárság könnyített megszerzésének lehetőségével, a választójog megadásával segíti a külhoni magyarságot, mindenki előtt közismertek a legkülönbözőbb támogatások, például az intézményi felújítások, a szervezeti működési hozzájárulások stb. Ezért úgy gondolom, megalapozott az igény arra vonatkozóan, hogy ki-ki tevőlegesen vegye ki a részét előbb a regisztrációs tájékoztatásból, később pedig a választások lebonyolításával kapcsolatos információk eljuttatásából az érintettekhez.

– A választási névjegyzékbe regisztrálódni kétféle módon lehet, a televíziós reklámkampányból már ezt itt, Kárpátalján is minden kettős állampolgár tudja…

– Sokan tudják, de még messze nem mindenki. Mostani látogatásom idején is szembesülök olyan kérdésekkel és reakciókkal, amelyekből az derül ki, hogy a legfontosabb alapvető információkat is még sokszor el kell mondani. Ez nem csoda, hiszen az ország határain kívüliek szavazati joga önmagában is szokatlan, új intézmény. Eddig ismeretlen volt a regisztrációs eljárás és a levélben való szavazás is. Ezért kell az érintettek számára az ezzel kapcsolatos információkat a lehető legérthetőbben, minél többször elmondani. Úgy érzékeltem, hogy nagy a szavazási hajlandóság. A jelenlegi időszakban az a legfontosabb, hogy minél többen regisztráljanak, ugyanis ez a szavazás előfeltétele. Egyértelművé kell tenni, hogy majd csak az a kárpátaljai magyar állampolgár szavazhat, aki előzetesen regisztrált.

– Milyen adatok és dokumentumok szükségesek a regisztrációhoz?

– Fontos, hogy a regisztrációs formanyomtatványt vagy az interneten a regisztrációs adatlapot pontosan töltsék ki. Ezt megfelelő útmutatók segítik. Szerepelnie kell a névnek (vezetéknév és keresztnév), hölgyeknél a születési névnek (születéskori vezetéknév és keresztnév), az anyai névnek (az édesanya születéskori vezetékneve és keresztneve), a születési helynek és időnek. Továbbá meg kell adni a lakcímkártyán található személyi azonosító számot, ennek hiányában az útlevélszámot vagy a honosítási okirat számát. Tehát a felsorolt három szám közül elegendő egyet beírni. Szükséges közölni viszont egy értesítési címet, ahova a Nemzeti Választási Iroda a regisztrációval kapcsolatos döntéséről szóló tájékoztatás megküldését kérik. Értesítési cím lehet e-mail cím, faxszám vagy postacím. Felhívom a figyelmet arra is, hogy a regisztrációkor kell arról is döntenie az állampolgárnak, hogy a szavazási levélcsomagot hova kéri. Kérheti az otthoni címére, de ha ezt nem akarja, akkor kérheti valamelyik magyar külképviseletre vagy akár egy magyarországi címre is. Tanácsolom, hogy akik bizonytalanok, nyugodtan forduljanak kérdéseikkel az ungvári vagy beregszászi konzulátusokhoz, vagy kérjenek segítséget a KMKSZ-től vagy a kárpátaljai magyar történelmi egyházaktól.

A regisztráció 2014. március 22-én zárul le, a Nemzeti Választási Iroda azonban azt kéri, hogy a szavazni szándékozók legkésőbb március 20-ig regisztráljanak.

A regisztrációt követően a Nemzeti Választási Iroda 15 napon belül értesítést küld a megadott értesítési címre arról, hogy rendben volt-e a regisztráció, vagy még szükség van kiegészítő adatra.

– Mi a helyzet azokkal, akiknek van Magyarországon bejelentett állandó lakcímük, de itt élnek egyébként?

– Az ő helyzetük a magyarországi hatóság szemében olyan, mint bármelyik más magyarországi lakosé. Nekik nem kell regisztrálni, ők automatikusan felkerülnek a magyarországi választási névjegyzékbe. Ők nem levélben szavaznak, hanem a választás napján a lakóhelyük szerinti választási körzetben járulhatnak az urnához. Tehát az állandó lakcímmel rendelkezőknek a szavazás napján a magyarországi lakóhelyükre kell utazniuk, és ott szavazhatnak. Ha valaki nem tud odautazni, akkor legkésőbb nyolc nappal a választás előtt a lakóhelye szerinti jegyzőnél előre be kell jelentenie, hogy a szavazás napján hol fog külföldön tartózkodni, és hova kéri a szavazólapját. Kárpátalján, az ungvári főkonzulátuson és a beregszászi konzulátuson lesz mód urnás szavazásra.

– Mik a tapasztalatok, sokan regisztráltak már Kárpátaljáról?

– Pontos adatokkal nem szolgálhatok, mert a Nemzeti Választási Iroda nem ad meg külön adatokat Ukrajnával kapcsolatosan. Annyit tudok mondani, hogy élénk érdeklődést tapasztaltam, éppen ezért fokozni szükséges a tájékoztatást a regisztrációról, hogy az érdeklődést minél nagyobb számú regisztráció kövesse.

Ez idő szerint legfontosabb közös feladatunk a regisztrálásról szóló ismeretek eljuttatása a kárpátaljai magyar állampolgárokhoz. Ebben a munkában támogatást és segítséget kérünk a politikai szervezetektől, az egyházaktól és a magyar nyelvű sajtótól is.

Szándékunk szerint a választást megelőző hetekben a tájékoztatás súlypontja a regisztrációról át fog kerülni a szavazás részleteire.

Így érhetünk el magas szavazási részvételt, és így nyílhat lehetőségük a kárpátaljai magyar állampolgároknak hatást gyakorolni a magyarországi politika alakítására és érdekeik érvényesítésére. Ahogyan Orbán Viktor miniszterelnök fogalmazott: a határon túli magyarság számíthat ránk, és mi is számítunk rájuk.

Badó Zsolt