Beregdédában nem fizet az Agro-Trejd

2014. január 30., 04:42 , 681. szám

Beregdédában három évvel ezelőtt 58 helyi gazda tíz évre bérbe adott összesen 88,19 hektár termőföldet a Beregszászi Agro-Trade (Agro-Trejd) nevű vállalkozásnak. A cég minden földvagyonjegy (1,72 hektár) után évi 611 hrivnyát köteles fizetni – állt a mindenki által aláírt szerződésben. Az első évben ki is fizették a bérleti díjat, igaz, már akkor sem mindenkinek, az 58-ból 12 embernek nem jutott pénz, amit máig nem pótoltak. „Míg aztán 2013-ban senki nem kapott semmit, felénk sem jön a cég vezetője – meséli a dédai károsultak egyike, Molnár Imre, majd így folytatja: Mindenki aláírta a szerződést, amelyet elvittek hitelesíteni, de abból itt az eltelt három év alatt senki nem kapott egy példányt sem. Így most se pénz, se föld, és szerződés híján még a bírósághoz sem tudunk fordulni, mert semmilyen papír nincs a kezünkben.”

Egressy István, Beregdéda polgármestere: „Dédai emberekről van szó, igyekeztünk segíteni. De semmit nem tudunk a cégről. Már tavaly sem fizettek mindenkinek, ráadásul hat olyan embernek is felszántották a földjét, akikkel nem kötöttek szerződést. Októberben megkeresett a cég képviselője azzal, hogy írjak alá nekik egy okmányt, amely azt igazolta volna, hogy ők a faluban ötvennyolc emberrel kötöttek földbérletről szerződést. Én nem láttam egyetlen szerződést sem, így nem is írtam alá. Arra kértem, hogy hozzon erről a földhivatalból egy hitelesített névsort, hisz az ilyen jellegű szerződéseket állítólag nyilvántartásba kell vennie a földhivatalnak – azóta nem jött vissza. Jeleztem neki, hogy ideje lenne kifizetni a gazdáknak a bérleti díjat, akkor azt mondta, hogy ezt rögtön meg is teszik, ha el tudják adni a termést.

Híres Zoltán, a Beregdédai Községi Tanács földmérője elmondta: „A szerződésben rögzítve van, hogy a bérleti díjat minden év december 31-ig köteles a cég kifizetni. De ezt január végéig nem tették meg, és terményben sem akartak fizetni, pedig a gazdák abba is beleegyeznének. Állítólag ők a szerződéseket beadták a járási földhivatalba regisztrálásra, mert egyébként nem érvényes, de az embereknek három éve egy példányt sem adtak a kezükbe.”

Híres Zoltántól megtudtuk a cégvezető keresztnevét és mobiltelefonszámát, aki megkeresésünkre elmondta, hogy nem tartózkodik Beregszászban, de a következő héten személyesen ad tájékoztatást lapunk munkatársának a kialakult helyzetről. Lapzártánkig nem jelentkezett, ezért lapunk saját eszközeivel igyekszik utánajárni az igazságnak, amiről következő lapszámunkban beszámolunk.

dózsa