Janukovics aláírás helyett betegszabadságra ment

Még mindig hatályban vannak az antidemokratikus törvények

2014. január 30., 18:11

Január 28-án az ukrán parlament visszavonta a január 16-án kézfelemeléssel elfogadott antidemokratikus törvényeket, de az elnök bejelentette, hogy mindaddig nem szentesíti aláírásával a hatályon kívül helyezésről hozott jogszabályt, amíg a tüntetők ki nem vonulnak az elfoglalt kormányzati épületekből. Így, a mostani súlyos zavargásokat kiváltó törvények továbbra is hatályban maradtak.

Közben a parlamenti többség szerda éjjel egy kormánypárti képviselő által előterjesztett javaslatot elfogadva, megszavazta az „amnesztiatörvényt” is, amely szerint a tüntetőknek előbb szabaddá kell tenniük a hivatali épületeket Kijevben és az ország többi városában, továbbá el kell bontaniuk a barikádokat a közlekedés zavartalanná tétele érdekében, ezután részesülhetnek csak amnesztiában azok, akik ellen eljárás indult, és akiket bebörtönöztek a kormányellenes megmozdulásokban való részvételért.

Az ellenzék vezetői a tüntetések folytatására szólította fel az embereket. Csütörtökön újabb sátrakkal bővült a Majdanon, azaz a kijevi Függetlenség terén álló sátorváros. A tüntetések tovább folytatódnak a mínusz húsz Celsius-fokot elérő hideg ellenére. Jelenleg nyugodt a helyzet Kijevben.

Az ellenzékhez közel álló média ugyanakkor beszámolt arról, hogy előző nap kórházba vittek két férfit lőtt sérülésekkel a Hrusevszkij utcából, közülük az egyik belehalt sérüléseibe. A rendőrség ugyanakkor cáfolta a halálhírt és azt is, hogy bárki lőtt sebbel szerdán kórházba került volna. Vitalij Zaharcsenko belügyminiszter csütörtökön a tárca honlapján közzétett üzenetében az ellenzéki politikusokra utalva felszólította „azokat, akik emberi életek árán törnek hatalomra, hogy jusson eszükbe: a barikád mindkét oldalán ugyanazon ország állampolgárai állnak”. A belügyminiszter közölte azt is, hogy szívleállás következtében meghalt a kórházban a belügyi egységek egyik rendőrtisztje, aki a Hrusevszkij utcában teljesített szolgálatot.

Médiaértesülések szerint ismeretlenek tömegével gyújtják fel Kijevben a nyugat-ukrajnai rendszámú autókat. Az elmúlt két nap alatt mintegy kétszáz gépkocsiban keletkezett tűzkár.

Eközben az elnöki hivatal közölte, hogy Viktor Januovics államfő súlyos légúti megbetegedés és magas láz miatt betegszabadságra ment. Az elnök előző este még megjelent a parlamentben Szerhij Arbuzov ügyvivő kormányfő és Andrij Klujev, az elnöki adminisztráció vezetőjének kíséretében, hogy egyeztessenek a Régiók Pártjának képviselőivel az amnesztiatörvény elfogadásáról.

A témához tartozik, hogy a külföldi anyagi támogatást elfogadó szervezeteket ellehetetlenítő úgynevezett „ügynöktörvényt” Vagyim Kolesznyicsenko régiós képviselő még január 28-án csekély módosítással újra benyújtotta.

dózsa