Megyei tanács helyett néptanács

Az ukrajnai forradalom ungvári arca

2014. január 30., 04:42 , 681. szám

Kedden a Kárpátaljai Megyei Tanács 55 képviselője megszavazta, hogy néptanácsot (Narodna Rada) hoznak létre Kárpátalján is. (Részletesebben a tanácsülésről és az ungvári eseményekről a Megmozdulások országszerte című írásunkban olvashatnak.)

Az ülésről távozó Kovács Miklós megyei képviselőt, a KMKSZ elnökét megkérdeztük a döntésről: „A megyei tanács szavazással létrehozott egy olyan testületet, amelyik saját magát váltja. Természetesen, figyelmen kívül hagyva az ezt kizáró alkotmányos és más jogi szabályozásokat. Szemmel láthatóan ennek a jogi nonszensznek az az értelme, hogy itt, Kárpátalján egyrészt azzal, hogy néptanácsot hoznak létre, csatlakoznak a többi nyugat-ukrajnai megyéhez, azzal viszont, hogy nem engedik, hogy a nép elfoglalja a megyei tanács és közigazgatás épületét, Kelet-Ukrajnához hasonlítanak. Kárpátalja ebben az esetben is hozta a formáját, produkált egy ilyen lehetetlen megoldást, hogy ide is, oda is – egyelőre ez a helyzet, de remélhetőleg ez is elég lesz, hogy fékezze az indulatokat.”

A megyei tanács előtti téren, a barikádokon összesen mintegy 200 ember ünnepelte a tanács ellenzéki képviselőit, akik kijöttek közéjük, a tüntető tömegnél láthatóan nagyobb létszámú rendőri erő által védett épületből. A tüntetők nagy örömmel fogadták azt a bejelentést, hogy Mikola Azarov miniszterelnök benyújtotta a lemondását, majd a szónokok kitartóan követelték Kárpátalja kormányzójának, Olekszandr Ledidának a lemondását is. Szerencsére erőszakos eseményekre, összetűzésre a tüntetők és a rendőrök között nem került sor.

Badó Zsolt