Egyelőre nem fizet a Berehovo Agro Trejd

Megkérdeztük a másik felet is

2014. február 6., 06:03 , 682. szám

Korábbi lapszámunkban már beszámoltunk arról, hogy Beregdédában a helyi gazdák bérbe adták földjeiket a Berehovo Agro Trejd nevű vállalatnak, amely az első évben még a bérbeadók többségét kifizette, igaz tizenketten már akkor sem kapták meg a pénzüket, ugyanakkor tavaly már senki nem kapott bérleti díjat.

Érdeklődtünk az üggyel kapcsolatban a Beregszászi Járási Földhivatalban, ahol Sinkevics Erika, a hivatal vezetője bemutatta, hogy az említett vállalat bejegyzett bérleti szerződésekkel rendelkezik. Elmondta továbbá, hogy a Berehovo Agro Trejd vállalat az általunk korábban közölttel ellentétben nem 58 beregdédai lakossal, hanem 64-gyel kötött szerződést, és ez a beregdédai községi tanács földmérője által közölt adatokkal ellentétben összesen nem 88, hanem csak 74 hektár földet jelent a község területén. Egy földvagyonjegy után 702 hrivnya 66 kopijkát fizet a bérlő vállalat, ami körülbelül a föld értékének három százaléka. A bérleti szerződésekben szerepel, hogy a Berehovo Agro Trejd minden év december 31-ig ki kell, hogy fizesse a bérlők számára a bérleti díjat. Viszont a részletes szerződés szövege arra nem tér ki, hogy mi történik akkor, ha a bérlő vállalat nem fizeti ki időben a bérleti díjat. Sinkevics Erika szerint ilyen esetben a bérbeadóknak, vagy az ő képviseletükben a helyi tanácsnak figyelmeztetnie kellene a bérlőt, ha a vállalat a tanács felszólító levelét követően sem rendezi a tartozását, az ügyészséghez kell fordulni az ügyben. A földhivatal vezetőjét meglepte, hogy egyik bérbeadó sem kapott egy példányt a megkötött szerződésből, ezt kérniük kellene a bérlő vállalat vezetőitől. Ugyanis a földhivatal nem adhat ki erről hitelesített másolatot.

Később a járási földhivatalban tájékoztatta lapunkat a Berehovo Agro Trejd vállalat vezetője, Volodimir Jakim és ügyvédje. Elmondták, hogy a Berehovo Agro Trejd nehéz helyzetbe került, a tavalyi aszályos év miatt egyharmadát aratták le a tervezettnek. Az előzetes tervekhez képest alacsonyabbak a terményárak is. A munkagépeiket is lizingelik, amiért ugyancsak fizetniük kell. A cég számára azonban az okozza a legnagyobb nehézséget, hogy az országban kialakult helyzet miatt nem kapták meg a nekik járó támogatást. Az Ukrajnában tapasztalható bizonytalan politikai helyzet az oka annak is, hogy a bankok rendkívüli mértékben megdrágították a hiteleket. Míg tavaly gond nélkül vehettek fel hitelt 17%-os kamatra, addig jelenleg legkevesebb 32%-os kamatot kellene fizetni a hitelért, amit már nem vállalhat fel a cég. Volodimir Jakim hangsúlyozta, hogy azon dolgoznak, hogy minél előbb ki tudják fizetni a földet bérbeadó embereket, de hogy erre mikor lesz lehetőségük, azt pillanatnyilag nem tudja megmondani. Azt viszont megígérte, hogy idén addig nem mennek a földekre, amíg nem számolnak el mindenkivel a tavalyi bérleti díjjal. Volodimir Jakim ügyvédje egyetértett velünk abban, hogy mivel nem teljesítették a szerződésben vállalt kötelezettségüket, a földet bérbeadók bírósághoz fordulhatnak, de vitatta a járási földhivatal vezetőjének azt az állítását, hogy ebben az ügyben illetékes lenne az ügyészség.

Arra a kérdésünkre, hogy mikor fizetik ki annak a 12 dédai lakosnak a bérleti díjat, akik ezt 2012-ben sem kapták meg, Volodimir Jakim azt válaszolta, hogy erről a problémáról tőlünk értesült, hisz abban az évben ő minden érintettet személyesen kifizetett. De ügyvédjével együtt elismerték, hogy ezt nem tudják bizonyítani, emiatt rövid időn belül kénytelenek lesznek tisztázni az ügyet, rosszabb esetben „még egyszer” fizetni.

Volodimir Jakim elmondta továbbá, hogy a beregdédai határban bérelt 74 hektár földből tavaly csak 20 hektárt szántottak fel. Nem tartja kizártnak, hogy olyanok földjét is felszántották, akikkel nem kötöttek szerződést, de azokat a földeket már évek óta nem művelte senki. „Természetesen, ha szerződéses partnereinknek fizetünk, akkor bérleti díjat fizetünk majd azoknak is, akiknek véletlenül felszántottuk a földjét” – jelentette ki az üzletember.

Sinkevics Erika, a Beregszászi Földhivatal vezetője elmondta, akiknek jogtalanul szántották fel a földjét, azok a jövőben nyugodtan le is arathatják a termést.

Tehát az érintettek vagy várnak a pénzükre, bízván Volodimir Jakim ígéretében, vagy gazdasági bírósághoz fordulhatnak, esetleg az ügyészséghez. Erre minden jogalapjuk megvan, hisz a szerződésekben nem találtunk olyan passzust, hogy aszály vagy rossz termés, esetleg az országban tapasztalható zavargások idején nem kell bérleti díjat fizetni. A vállalkozó anyagi gondjai és magyarázkodása nem kell, hogy befolyásolja a bérbeadókat.

Badó Zsolt