Akszenyov Putyin segítségét kérte a Krímen

Obama is nyilatkozott

2014. március 1., 19:14

A Krím-félszigeten nem enyhült a belpolitikai feszültség, a fővárosban emberek gyülekeznek a parlament környékén. Időközben minden hatalom az autonóm köztársaság oroszpárti miniszterelnökének kezébe került. Szombaton átmenetileg átvette a hadsereg, a rendőrség és a belügyi szolgálatok parancsnokságát is a csütörtökön megválasztott Szergej Akszenyov, aki egyben segítséget kért az orosz elnöktől. Moszkva közölte, hogy nem hagyja figyelmen kívül a kérést.

Továbbra sincs megerősített információ arról, hogy kik azok az ismeretlen, felségjelzés nélküli egyenruhát viselő fegyveresek, akik mostanra ellenőrzésük alá vonták a Krím-félsziget kulcsfontosságú helyeit. A hírek szerint jelen vannak a parlamentnél, a repülőtereken, a rendőrség és a televízió épületénél is.

Kijev riadókészültséget rendelt el az ukrán haderő krími csapatainál. Az orosz katonai vezetés szerint a csapatok mozgása a Krím-félszigeten nem szegi meg a nemzetközi egyezményeket, és tagadja, hogy közük lenne a repülőterek környéki akciókhoz.

A nemzetközi közösséget aggasztja az orosz haderő Ukrajnán belüli jelenléte és tevékenysége

– Aggodalommal töltenek el bennünket az Ukrajnán belüli orosz katonai mozgásokról érkező jelentések – mondta Barack Obama amerikai elnök. – Az Ukrajna önállóságát és területi egységét sértő bármilyen lépés komolyan veszélyeztetné a térség biztonságát, és ez nem érdeke sem Ukrajnának, sem Oroszországnak, sem Európának. Egyértelműen jelezné, hogy Oroszország semmibe veszi Ukrajna függetlenségét, önrendelkezését és határait, valamint a nemzetközi jogot. Az Egyesült Államok egyetért a nemzetközi közösséggel abban, hogy nem maradhat büntetlenül bármilyen Ukrajnába történő katonai beavatkozás – fogalmazott az amerikai elnök.