Száz menekülő krími tatárt fogadnak a héten Lembergben

2014. március 3., 17:01

Az orosz-ukrán konfliktus elől menekülő mintegy 100 krími tatár érkezik a napokban Lembergbe, hogy a megyei önkormányzat felajánlásának megfelelően ideiglenes menedékhez jusson.

A Lemberg megyei tanács vasárnap közleményben jelezte, hogy a lembergiek készek befogadni azokat a krími menekülteket, akik a nyugat-ukrajnai megyében szeretnének ideiglenes menedékre lelni. A jelentkezők számára forróvonalat létesítettek a nagyvárosban – adta hírül hétfőn a zaxid.net lembergi hírportál.

Oleg Koljaszka, a lembergi Európa-párti tüntetések aktivistája a híroldalnak elmondta: a krími tatárok első csoportját hétfőn fogadják a városban, s összesen mintegy száz tatár menekültre, elsősorban asszonyok és gyerekek érkezésére számítanak a héten. Hozzátette: a megyei tanács felhívására szállodák és motelek is jelezték, hogy készek menekültek befogadására, de a nagycsaládosok esetében ez nem jelent megoldást. Szerencsére sok magánszemély is jelentkezett, akiknek az otthonaiban lehetőség van 8-9 fős családok elhelyezésére is – közölte az aktivista, aki szerint 20 krími ukrán tüntető megfenyegetett családtagjait már korábban sikerül biztonságba helyezni Lembergben.

MTI