„Pillanatnyilag senkit sem hívunk be katonai szolgálatra”

Háború vagy béke?

2014. március 4., 09:47

Ukrajna fennállásának legsúlyosabb válságát éli át ezekben a hetekben. Melynek során mostanára pattanásig feszült a helyzet Ukrajna és Oroszország között, s Kárpátalján is felröppentek olyan hírek, miszerint katonai behívókat postáznak ki a hadköteles személyeknek. Igazak-e a hírek?

Pillanatnyilag még senkinek sem küldtünk katonai behívókat, és sürgősségi behívókat sem kézbesíttettünk – tájékoztat Oleh Parada alezredes, a Beregszászi Járási Hadkiegészítő Parancsnokság vezetője. – Jelenleg csak felkészültségi tanfolyam zajlik a katonai egységekben, a megyei hadkiegészítő parancsnokságon és a járási hadkiegészítő parancsnokságokon. Vannak mozgósítási tervek, melyek természetesen nem publikusak, s még nem folyik a gyakorlati megvalósításuk. Az ország helyzete viszont bármelyik pillanatban megváltozhat, s Ukrajna fegyveres erői bármire készen állnak.

Petro Marko alezredes, Kárpátalja Hadkiegészítő Parancsnokságának helyettes-vezetője elmondta továbbá, hogy – Ukrajnában egyelőre részleges mobilizáció van, ami csak az ország egyes régióit érinti. Kárpátalján most a katonai mobilizációs terv végrehajthatóságával kapcsolatos ellenőrzés, pontosítás folyik. Ez a személyi állomány mellett a technikai eszközök ellenőrzését is jelenti. Ugyanakkor a hadsereg és a haditechnika ellenőrzésén túl a mobilizáció kiterjedhet az önkormányzati és gazdasági struktúrákra is.

Bár egyelőre nincsenek behívások, de el kell mondjam, hogy az Ungvári Városi Hadkiegészítő Parancsnokságon több mint száz önkéntes jelentkezett, akik készek harcolni országunkért. Akadtak közöttük olyanok is, akik soha nem szolgáltak a hadseregben. Egyikük könnyekkel a szemében elmondta, hogy ő korábban úgy intézte, hogy ne legyen katona, de most olyan a helyzet, hogy menni akar.

Arra a kérdésre, hogy a Szvoboda és a Právij Szektor (Jobb Szektor) is toborozza híveit, az alezredes kijelentette: „Nem áll jogunkban fegyvert adni nem a hadsereghez tartozó szervezeteknek. Nagyra értékeljük a hazafias hozzáállásukat, és készek vagyunk velük együttműködni a rendfenntartásban, de a törvényeknek megfelelően járunk el.”

LM/BZS