Felkérés esetén szerepet vállalnak az átmeneti helyhatósági szervek munkájában

A Rákóczi-főiskolán ülésezett a KMKSZ Választmánya

2014. március 6., 02:40 , 686. szám

Az Ukrajnában zajló események tették szükségessé a KMKSZ válaszmányi ülésének összehívását. A megjelent 71 választmányi tagot Kovács Miklós, a szövetség elnöke köszöntötte a negyed évszázados évfordulón, és tájékoztatta az országban, és ezzel összefüggésben megyénkben kialakult helyzetről, amely újabb feladatok elé állítja a KMKSZ-t.

A Választmány Brenzovics László alelnök javaslatára elfogadott egy nyilatkozatot, melyben a KMKSZ Választmánya „üdvözli az ukrán parlament és kormány azon törekvéseit, melyek a demokratikus jogállam, közrend, a gazdasági stabilitás helyreállítására, az európai integráció és a nemzetiségi jogok kiszélesítésére irányulnak. A KMKSZ ellenzi az önkormányzatok önfeloszlatását, ugyanakkor kéri az ukrán parlamentet, hogy mielőbb írjon ki új parlamenti és önkormányzati választásokat, figyelembe véve a nemzetiségi érdekeket. Felszólítja a KMKSZ önkormányzati képviselőit, hogy aktívan vegyenek részt a helyi tanácsok munkájában, megfelelő esetben vezető pozíciókat is vállalva. A KMKSZ jó kapcsolatra törekszik a magyar kormánnyal, a külügyminisztériummal és a magyar külképviseletekkel, felhívja a magyar kormányszerveket, hogy nemzetközi kapcsolataikban hangsúlyosan képviseljék a kárpátaljai magyarság érdekeit.”

A Választmány ülését követően annak tagjai találkoztak Martonyi János magyar külügyminiszterrel, aki a Rákóczi-főiskola Esztergom termében tájékoztatta az érdeklődőket kijevi és donyecki tárgyalásain szerzett tapasztalatairól. A visegrádi négyek soros elnökségét betöltő Martonyi János az újságírók kérdéseire is válaszolt a főiskola könyvtártermében.

dózsa