Háború nélkül is pusztul az ukrán haditechnika

2014. március 23., 10:56

Egy Szuhoj vadászbombázó repülőgép és két harckocsi semmisült meg gyakorlatozás, illetve karbantartási munkák közben Ukrajnában két nap leforgása alatt.

A két T-64BV típusú hazai gyártmányú harckocsi a 17. számú harckocsizó hadosztály Krivij Rih-i bázisán gyulladt ki. A LIGABizneszInform információi szerint a lángok az egyik tank rádiókészülékében keletkezett rövidzárlat nyomán csaptak fel. Mivel a hangárban parkoló harckocsi az Ukrajnában érvényes harckészültség miatt üzemkész volt, azaz teljesen fel volt töltve üzemanyaggal és lőszerekkel, a tűz pillanatok alatt átterjedt a szomszédos harcjárművekre is.

A laktanya közelében lakók több nagy erejű robbanásról is beszámoltak. Egyikük videóra is rögzítette a történteket. Az ukrán hadsereg illetékesei nem közölték a robbanások okát, amelyeket több kilométerre is hallani lehetett. A tüzet csak a késő éjszakai órákra sikerült megfékezniük a katonai tűzoltóknak. A lángokban két harckocsi teljesen megsemmisült, további háromban pedig jelentős károk keletkeztek.

Másnap egy ukrán vadászbombázó zuhant le az egyik Hmelnick megyei katonai légi bázis repülőterén. Az Uaport.net hírportál úgy tudja, hogy az Szu-24M éppen leszállásra készült, amikor a taktikai bombázó irányíthatatlanná vált, és a kifutó betonjába csapódott. A kéttagú legénységnek még idejében sikerült katapultálnia. A szerencsétlenség okait és körülményeit még vizsgálják, Tekintettel az ukrán-orosz válságra, a hatóságok nem zárják ki a szándékosság lehetőségét sem.

Palkó István