„A KMKSZ-alapszervezeteknek meg kell mozgatniuk a települések magyar közösségeit”

2014. március 27., 08:11 , 689. szám

Március 23-án tartotta tisztújító közgyűlését a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezete, a Kárpátaljai Megyei Fogyasztási Szövetkezetek székházában, Ungváron.

Balogh Lívia a 95 küldött előtt beszámolója kezdetén elmondta, hogy az Ungvári járás 30 KMKSZ-alapszervezetének összesen 10 464 tagja van, ami 547 taggal több, mint a tavalyi évben volt. Ezzel újra az ungvári lett a megye legnagyobb középszintű szervezete. Az elnök asszony összegezte az alapszervezeti tisztújító közgyűlések tapasztalatait, elmondta, hogy három alapszervezetben választottak új alapszervezeti elnököt: Eszenyben Molnár Sándort, Homokon Vakula Mariannát, Tégláson pedig Kovácsné Pálfi Erikát. A KMKSZ ungvári járási alapszervezeteiben az elmúlt időszakban nőtt a programok száma, amelyeknek egy részét közösen szervezték a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesülettel. A Keleti Partnerség programjának keretében Csapon, Nagydobronyban, Tiszaásványban, Császlócon, Gálocson és Tégláson is sikerült közintézményeket felújítani az elmúlt évben, szerencsére a program folytatódik az idén is. Schmitt Pál adományából is részesültek alapszervezetek. Balogh Lívia a járás 30 KMKSZ-alapszervezetét három csoportba sorolta: aktív, felfutó és stagnáló alapszervezetekre. Hangsúlyozta, az a célja, hogy a stagnáló kategóriából minél több alapszervezet kikerüljön, ezért dolgozott az elmúlt három évben. Balogh Lívia hangsúlyozta, a KMKSZ-alapszervezeteknek meg kell mozgatniuk a települések magyar közösségeit, be kell vonni a fiatalabb korosztályokat is ebbe a munkába, ez kell, hogy legyen a következő időszak legfontosabb célja.

Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke az ország helyzetét értékelve kijelentette: „Most éljük át az 1991-ben megszületett Nagy Ukrajna szétesését, most fog eldőlni, hogy mekkora és milyen lesz a maradék Ukrajna… Ezt az időszakot kell túlélnie a kárpátaljai magyar közösségnek, ez a mi munkánknak az első számú prioritása. A jelenlegi viszonyokból logikusan következik, hogy ha most lehetőségek nyílnak, akkor ragadjunk meg minél többet. Valóban, az összes lehetőséget meg kell majd ragadnunk, ennek megfelelően a politizálásunk más lesz, mint az eddigi…egy jóval dinamikusabb, mozgalmasabb időszak előtt állunk. Az új helyzetben döntő jelentősége lesz a Szövetség politizálásában a helyzetértékelésnek és az ütemérzékelésnek. Én azt mondom, hogy fognak még nekünk autonóm körzeti státuszt is ajánlani, de abban biztos vagyok, hogy ezzel nem most, nem ebben a pillanatban kell megpróbálkozni. Mind a veszélyek kivédéséhez, mind a lehetőségek felhasználásához egy összetartó, határozott, cselekvésre kész KMKSZ-re van szükség. Ezen kell dolgoznunk, ehhez kell a magasabb erők kegyelme.”

Brenzovics László, a KMKSZ és a Kárpátaljai Megyei Tanács alelnöke az elmúlt időszakot értékelve elmondta: „Nálunk a forradalom kárpátaljai módon zajlott, áldozatok nélkül. A rombolásoknak mindössze egy ajtó és két ablaküveg esett áldozatul a megyei közgyűlés épületén… Az új kormányzat elképzelései között szerepel, hogy szélesebb önkormányzati jogokat biztosítanak majd a régiók számára. Az elképzelések szerint a községek társulásokat hoznak majd létre önkéntes alapon, hogy ez mikor és hogyan valósul meg, azt nem tudhatjuk, de ebbe az elképzelésbe a későbbiekben bele lehet nekünk is kapaszkodnunk.” Brenzovics László hangsúlyozta, hogy „a jelenlegi átmeneti időszakban nekünk a helyi tanácsokban jelen kell lennünk és határozottan kell képviselnünk a kárpátaljai magyarság érdekeit. A mostani lehetőségeket arra kell felhasználnunk, hogy tovább szélesítsük a KMKSZ bázisát. Az elbizonytalanodott embereket magunkhoz kell vonnunk. Jobb kapcsolatokat kell kiépíteni más társadalmi szervezetekkel, egyházakkal, mindenkivel, akivel lehet. Hiszen most a kárpátaljai magyarság legszélesebb egységére van szükség.”

Ezt követően Andrejcsák-Tóth Anetta, a ellenőrző bizottság elnöke ismertette a Szövetség pénzügyi gazdálkodását. Medve Andreának, a fegyelmi bizottság elnökének fegyelmi ügy hiányában idén nem volt miről beszámolnia.

A középszintű szervezet munkáját megfelelőnek minősítette a közgyűlés, majd megkezdődött a tisztségviselők jelölésének és megválasztásának procedúrája. Az elnöki tisztségre egyedül Balogh Líviát jelölték a küldöttek, akit nyílt szavazással, egyhangúlag választottak újabb három évre a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének elnökévé. Az eddigi alelnökök közül Tarics Zoltán nem vállalta tovább a megbízatást, így a közgyűlés Szallár Sándort újabb három évre megerősítette tisztségében, valamint Őr Hidi Lászlót választotta alelnökké.

A közgyűlés tagjai szavaztak azokról is, akiket a KMKSZ megyei választmányába delegálnak.Újra bizalmat kapott a középszintű szervezet Andrejcsák-Tóth Anetta vezette ellenőrző bizottsága is, tagjai: Bocán Péter és Györke Róbert. A fegyelmi bizottság elnöke továbbra is Medve Andrea, tagjai pedig Kiss Klára, valamint Kertész Viktória.

bzs