A magyar népdalkincs fennmaradásáért

KMPSZ-vetélkedők a népdalok és a környezetvédelem szellemében

2014. március 27., 08:11 , 689. szám

Március 22-én a beregszászi Rákóczi-főiskolán került sor a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) által szervezett Átal mennék én a Tiszán... népdaléneklési versenyre és a Sajó Károly Kárpát-medencei Környezetvédelmi Csapatversenyre.

A vetélkedők közös megnyitóján a Borzsa-Vári népi zenekar gondoskodott a jó hangulat megalapozásáról, majd Berki Károly, a KMPSZ irodaigazgatója, a tantárgyi vetélkedők lebonyolításának felelőse köszöntötte a jelenlévőket. Köszöntőjében a két vetélkedő közti kapocsra hívta fel a figyelmet. A víz világnapjára (március 22.) utalva elmondta: ahogy naponta küzdünk környezetünkért, hogy a jövő nemzedékei is egészséges természeti körülmények között nőjenek fel, úgy küzdünk kisebbségben élőkként a magyar hagyományok, a magyar kultúra, a magyar népdalkincs fennmaradásáért is. Utóbbiról Kodály Zoltán szavait idézve szólt: „A magyar népdal az egész magyar lélek tükre, a magyar nyelvvel egyidős...”

A népdaléneklési verseny első korcsoportjában (6–12 év) 21, a másodikban (13–18 év) 19 gyermek indult, míg az énekegyüttesek kategóriájában 6 csoport mutatta meg tudását és tehetségét a négytagú zsűri, és persze a közönség előtt.

A verseny eredményei a következők:

I. korcsoport: 1. Kovács Abigél (Mezővári), Paládi Attila (Tiszabökény), 2. Perduk Zsófia (Ungvár), 3. Baka Kamilla (Verbőc).

II. korcsoport: 1. Bedő Zita (Mezővári), 2. Kosztya Evelin (Nevetlenfalu), 3. Kökörcsényi Fruzsina (Tiszapéterfalva).

Az énekegyütteseknél első helyen a Napsugár Hagyományőrző Énekegyüttes (Tiszapéterfalva), a másodikon pedig a Viski Kölcsey Ferenc Középiskola énekegyüttese végzett.

A népdaléneklési verseny a névadó Átal mennék én a Tiszán... című népdal közös eléneklésével ért véget.

A Sajó Károly Környezetvédelmi csapatverseny kezdetén Kohut Erzsébet, a Rákóczi-főiskola Biológia és Kémia Tanszékének tanára köszöntötte a versenyzőket. Elmondta, hogy ez az egész Kárpát-medencére kiterjedő verseny, hisz a térségen belül több helyen is összemérték tudásukat a napokban a középdöntőben részt vevő csapatok. Hangsúlyozta, hogy a Kárpát-medence mindannyiunk otthona, ezért a környezetvédelem is közös ügyünk, hisz, ahogy fogalmazott, „a szennyezések nem állnak meg határainknál”. Elmondta továbbá, hogy a versenyzők egyúttal egy hagyomány kialakításában is részt vesznek, hisz Kárpátalján még nincs nagy „hagyománya” a tudatos környezetvédelemnek, még nem gyökeresedett meg igazán. Végezetül reményét fejezte ki az iránt, hogy ez mindennapi szükségletté válik majd.

A versenyre a Mezővári II. Rákóczi Ferenc Középiskolából, a Hetyeni Általános Iskolából és a Gyulai Általános Iskolából összesen öt csapat érkezett. Első körben egy feladatsort kellett megoldaniuk a csapatoknak, majd bemutatniuk egy előre elkészített kiselőadást és egy plakátot a négytagú zsűri előtt.

A helyezést elért csapatok a következők: 1. Kockás kotuliliom (Mezővári), 2. Gyök csapat (Gyula), 3. 5let (Gyula).

Az első helyezést elért vári csapat képviselheti majd Kárpátalját a Győr városában megrendezésre kerülő döntőben.

Espán Margaréta