Ismét ostrom alatt az ukrán parlament

2014. március 28., 18:25

A radikális Jobbi Szektor több száz szimpatizánsa tüntetett csütörtökön a Legfelső Tanács épületénél a belügyminiszter lemondását követelve.

A Jobboldali Szektor vezérletével tüntetők százai vették ostrom alá az ukrán Legfelső Tanács épületét. A tiltakozók a Szasko Bilij likvidálásáért felelős belügyminiszter lemondását követelték, és az új forradalmat éltették. Amikor Turcsinov házelnök felszólította a tömeget a távozásra, kifütyülték. Egyes csoportosulások már az egész kormány távozását szorgalmazzák.

Később Oleg Ljasko független képviselő (Radikális Párt) próbálta azzal nyugtatni a tömeget, hogy pénteken összehívják a parlament soron kívüli ülését, melyen az egyetlen napirendi pont Arszen Avakov belügyminiszter felmentésének kérdése lesz. A politikus arra is hivatkozott, hogy az ilyen, a nyugtalanság keltésére irányuló megmozdulások csak Vlagyimir Putyin kezére játszanak, ezért nyugalomra és távozásra szólította fel a tömeget. A tiltakozók ennek ellenére akkor még mindig egyre gyűltek.

Végül magyar idő szerint röviddel 21 óra előtt a Jobb Szektor vezérei bejelentették, hogy aznapra felfüggesztik az ostromot. Megvárják a másnapi soron kívüli parlamenti ülés eredményét, de ha az alvezérük meggyilkolásáért felelős belügyminisztert nem mozdítják el a helyéről és nem állítják katonai törvényszék elé, pénteken még többen jönnek el a Rádához.

Palkó István