Hiányosságok pótlása fellebbezéskor

2014. április 16., 23:19 , 692. szám

„Nagy érdeklődéssel olvastam a Kárpátalja előző számát, amelyben e rovat hasábjain a fellebbezéssel kapcsolatos tudnivalókról írt az Ügyvéd Úr. Magam is hasonló cipőben járok, kénytelen voltam fellebbezni az ügyemben született bírósági határozat ellen. Miután azonban benyújtottam a fellebbezést, levél érkezett a bíróságtól. Igaz, nem beszélem tökéletesen az ukránt, de azok az ismerőseim sem értették egészen pontosan, hogy mit kíván tőlem a bíró, akik ismerik a nyelvet. A levélben az állt, hogy fellebbezésemet „mozdulatlanul hagyták” – „залишили позов без руху” –, mert nem csatoltam a kérvényhez annak másolatát. Mit jelent ez a kifejezés? Elutasították a fellebbezésemet? Nem lesz újabb tárgyalás?”

– A bíróságtól érkezett levél minden bizonnyal egy bírói végzés lehetett („ухвалa про залишення позову без руху”), amely az ön által benyújtott fellebbezés vagy fellebbezési kérelem ügyében született. Ez annyit tesz, hogy a bíróság érdemben nem foglalkozik az ügyével, ami azonban még nem jelenti, hogy végérvényesen elutasították volna a fellebbezését.

Előző írásunkban részletesebben is foglalkoztunk azzal, hogy a jogszabályok bizonyos követelményeket támasztanak a fellebbezésekkel szemben. Előfordulhat, hogy amikor benyújtotta fellebbezését vagy fellebbezési kérelmét, nem tett eleget a számos követelmény valamelyikének. Leveléből arra következtetek, hogy nem mellékelte a kérvényhez annak másolatát (másolatait) az alperes, és/vagy a per további résztvevői számára. Egyébként végzésében a bírónak pontosan és tételesen fel kellett tüntetnie, hogy ön konkrétan milyen hibát vagy hibákat vétett a fellebbezéssel összefüggésben. Ezek kiküszöbölése esetén a bíróságnak ki kell tűznie az előzetes meghallgatást az ügyben. Ehhez azonban nagyon fontos odafigyelni a végzésben szereplő határidőre, ameddig a fellebbezőnek ki kell küszöbölnie a jelzett hiányosságokat.

Ilyen esetben kérvényt kell benyújtani a bíróságon, melyben kéri a fellebbezés hiányosságainak kiküszöbölését. A kérvényben célszerű feltüntetni:

– annak a bíróságnak a nevét és címét, amelynek az adott kérvényt benyújtja, valamint annak a bírónak a nevét, aki megállapította a határidőt, ameddig a fellebbezésbeli hiányosságokat ki kell küszöbölnie;

– saját nevét (apja nevét is), lakcímét, telefonszámát (ha van);

– az ügy számát, amelyre kérvénye vonatkozik (az ügyszámot a végzéseken a jobb felső sarokban tüntetik fel, s amennyiben polgári peres eljárásról van szó, valahogy így fest: №2-40215/09);

– az ön által benyújtott dokumentum megnevezését („Заява про усунення недоліків у позові”).

A kérvényben jelezze, hogy azért küszöböli ki a fellebbezéssel kapcsolatos hiányosságokat, mivel végzést kapott a bíróságtól, amelyben felszólították erre. Tanácsos feltüntetni a kérvényben a szóban forgó végzés keltezését (kiadásának dátumát) is. Ezenkívül feltétlenül mellékelnie kell a kérvényhez a hiányolt dokumentumokat, azaz esetünkben a fellebbezés, vagy a fellebbezési kérvény szükséges számú másolatát. (Annyi másolatot kell csatolni, ahány szereplője van az ügynek!) A mellékelt dokumentum (dokumentumok) megnevezését és a mellékletek számát a kérvényben is fel kell tüntetni! Végül ne feledje el odaírni a kérvény aljára benyújtásának dátumát, és ellátni a dokumentumot a kézjegyével.

A kérvényt benyújthatja a bírósági kancellárián ügyfélfogadási időben az ezzel megbízott bírósági dolgozónak, vagy tértivevényes ajánlott levélként postára adhatja az illetékes bíróság címére.

Amennyiben nem küszöböl ki minden hiányosságot, amelyek a bíróság által megküldött végzésben szerepelnek, úgy a bíróság továbbra sem foglalkozik érdemben a fellebbezésével. Ez persze önmagában még nem fosztja meg önt a fellebbezés lehetőségétől, hiszen módjában áll benyújtani egy újabb fellebbezést, ezúttal már a bíróság által kifogásolt hiányosságok nélkül.

Leveléből úgy tűnik, hogy maga jár el ügyében a bíróságon, vagy legalábbis a bírósági végzést még nem mutatta meg ügyvédnek. Azt tanácsolnám, hogy mindenképpen kérje ki egy szakember véleményét. A bíróság által kifogásolt hiányosságok is bizonyítják, hogy fellebbviteli szakaszban mennyire fontos a szakszerű eljárás.

hk