Pénzszállító járműveket lopnak az ukrajnai szeparatisták

2014. május 22., 20:53

A kelet-ukrajnai fegyveres szakadárok már iparszerűen lopkodják a banki pénzszállító járműveket, s nem elsősorban a bennük rejlő készpénz, hanem inkább a páncélzatuk miatt.

A PrivatBank kénytelen felfüggeszteni a tevékenységét Luhanszk és Donyeck megyékben, mert már mind a 15 pénzszállító autóját megkaparintották a térségben tevékenykedő moszkvabarát fegyveresek – panaszolja a bank elnöke. Sztanyiszlav Krizsanovszkij elmondása szerint a járműveknek csak elenyésző részét rabolták el útonállók, a többinek a pénzintézet vidéki kirendeltségeinek parkolóiból kelt lába.

Ez azt jelenti, hogy a pénzszállító kocsik nem elsősorban a bennük rejlő pénzes zsákok és kazetták miatt kelendők a felfegyverzett szabadcsapatok körében – bár az sem elhanyagolható körülmény –, hanem sokkal inkább a páncélzatuk kelti fel az érdeklődésüket. A golyóálló üvegekkel és burkolattal ellátott furgonok ugyanis tökéletesen megfelelnek arra, hogy páncélozott csapatszállító járműként használják őket a kormányerők elleni fegyveres összecsapásokban. Jó példa erre a csütörtök virradóra történt sajnálatos esemény, melynek során a szakadárok többek között két ilyen pénzszállító autóval közelítették meg a Nemzeti Gárda egyik egységének táborát a Donyeck megyei Volnovaha közelében, ahol ukrán kormányforrások szerint 14, míg az orosz híradások alapján 20 reguláris katona vesztette életét.

Palkó István