Éheznek és félnek az ukrán katonák

2014. május 29., 17:41

Száz katonának kell egy golyóálló mellényen osztoznia a hadseregben és a Nemzeti Gárdában a kelet-ukrajnai háborús övezetben – adta hírül az ukrán TSZN (TCH) híradóműsor.

Egyre nagyobb az elégedetlenség az ország keleti megyéiben tevékenykedő fegyveres szakadárok ellen kivezényelt ukrán kormánykatonák körében a felszerelés hiányosságai és a nem megfelelő élelmezés miatt. Legutóbb egyszerre három különlegesen kiképzett mesterlövész tagadta meg a Kelet-Ukrajnába történt kivezénylési parancsot és bontotta fel azonnali hatállyal szerződését, miután fegyver és muníció nélkül akarták őket útnak indítani a harctérre a parancsnokaik, akik még azt a jogos kérésüket is megtagadták, hogy életbiztosítást köthessenek.

A vezérkarnál – természetesen – cáfolják ezeket a híreket, hangoztatva, hogy a katonákban lobog a tettvágy, hogy a terroristák elleni harcban bizonyíthassák hazaszeretetüket. Ugyanakkor a tábornokok is elismerik, hogy pillanatnyilag ezer harcos közül legfeljebb tíznek jut golyóálló mellény. S miközben a hadsereg javára lakossági adományokat gyűjtő szervezetek melldöngetve állítják, hogy az összegyűlt pénzből már több ezer életmentő viseletet szereztek be a határokon túlról, és azokat el is juttatták a legfontosabb katonai ellenőrző pontokra, a golyózápornak kitett katonák hírét-hamvát sem látták ezeknek a csodamellényeknek.

Az élelmezés szempontjából is zavaros az ukrán polgárháborús helyzet. Elviekben a harci övezetbe vezényelt katonáknak egy erről szóló megállapodás alapján az amerikai hadseregnél rendszeresített készétel-csomagokat kellene kapniuk. Ehelyett az ukrán bakáknak akár több napon át némi száraz zabkásával, halkonzervvel és egyetlen húskonzervvel kell átvészelniük a tábori körülményeket. Olyan is előfordult, hogy egy erdő közepére telepített szakaszt negyven liter vízzel és ugyanennyi vekni kenyérrel hagytak hátra egy álló hétig. Az ország békésebb vidékein viszont internetes oldalakon lehet borsos árakon rendelni az Ukrajnában ínyencségszámba menő amerikai katonamenüből.

Az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) vezetője mindezért az országot behálózó korrupciót hibáztatja. Andrij Parubij szerint égbekiáltó bűn, hogy a tökéletlen közbeszerzési törvény, a bürokrácia és a vesztegetések útvesztőiben dollármilliók válnak köddé, miközben a frontvonalakon fiatal, életerős férfiak – vőlegények és családapák – ontják a vérüket vagy halnak meg a haza védelmében.

Palkó István